STUDIO ETT TISDAG 10 MAJ

Fick Åsa Romson gå av mediala skäl?

18 min

Under gårdagen stod det klart att Åsa Romsons tid som språkrör för Miljöpartiet är över. Till följd av det avgick hon som statsråd och vi ställer oss frågan – är politikers mediehantering viktigare än deras faktiska politiska gärning?

Med i studion är Göran Greider, chefredaktör på Dalademokraten, som den 9 maj skrev ledartexten med rubriken "Åsa Romson fick gå av mediala skäl". Bredvid honom sitter PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri.

Med på telefon är också före detta justitieministern Thomas Bodström, och live från USA Kajsa Falasca, universitetslektor på avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet.

– Jag har tyckt hela tiden att Romson är en kompetent miljöminister, jag kan räkna upp en rad framgångar, säger Göran Greider.

Han menar att Åsa Romson fick gå för att hon inte fungerade i media, men PM Nilsson menar att det handlar om något mycket bredare än så.

– Hon hade under hela sin tid återkommande problem med att göra sig förstådd, säger PM Nilsson.

Thomas Bodström, som själv varit på politikernas sida av mikrofonen, menar att det var Åsa Romsons återkommande misstag som fällde henne. Han drar en parallell till sin egen tid som justitieminister.

– Jag själv som hade tur och slapp det åkte ut med en minigrej när det var många fångar som rymde under väldigt kort tid. I och med att det skedde på kort tid så blev det ett livsfarligt budskap i "igen!". Folk säger att "Åsa Romson har gjort det igen!"

Kajsa Falasca vill inte ställa medierna som ansvariga, utan menar att det handlar om medielogik och politikerns individuella förberedelse.

– Det ju inte medierna som avsätter politiker, men självklart blir det problematiskt om man inte kan hantera medier, om man inte förberett sig eller kan svara på frågor. Är man inte förberedd så blir det ett stort problem.