Panamadokumenten

Myndigheter samarbetar om Panamadokument

1:28 min

Flera svenska myndigheter samarbetar nu kring den databas med uppgifter från de så kallade panamadokumenten som släpptes igår kväll.

Dokumenten är de som läckts från den Panambaserade advokatfirman Mossack Fonseca och i den nya databasen finns ett hundratal svenskar. Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, bekräftar den samordnade insatsen från myndigheterna.

– Vi har träffats och vi ser ju naturligtvis att vi har gemensamma intressen i det här. Vi har lite olika infallsvinklar naturligtvis, men initialt så är det Skatteverket, Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten som ingår i det här samarbetet, säger Anders Bäck

Även Finanspolisen deltar i ett underrättelsesamarbete med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, det berättar Torbjörn Rosén, polischef på ekobrottsmyndigheten.

– När det gäller de här läckta Panamadokumenten så har vi då en operativ överenskommelse om hur vi ska titta på de här personerna och bolagen som nu har publicerats, säger Torbjörn Rosén.

Det handlar om den databas som det internationella reporternätverket ICIJ sammanställt med hjälp av uppgifter ur de dokument som läckt från advokatfirman Mossak Fonseca. I databasen finns namnen på drygt hundra svenskar som på olika sätt ingått i upplägg från advokatfirman.

Men trots att den nya databasen inte visar på något direkt brottsligt och inte heller innehåller några av originaldokumenten, är den ändå av stort intresse för myndigheterna säger Anders Bäck på Skatteverket

– Vi tar det här på mycket stort allvar och erfarenheten från tidigare sådana här läckor är vi alltid hittar sådant som är oredovisat. Och i och med att det inte finns möjlighet att självrätta nu längre så blir det ju skattetillägg och blir det tillräckligt stora belopp så blir det ju också en brottsanmälan, säger Anders Bäck.