Carl Jan Granqvists vintips vecka 19

Sluta tänk "vitt till fisk och rött till kött"!

4:36 min

Mat och vin i kombination är det roligaste som finns, men våga experimentera mer! Carl Jan Granqvist har valt ut två viner som fungerar utmärkt att kombinera med mat.

– Utgå från maträttens helhet när du kombinerar den med ett gott vin. De roligaste och bästa kombinationerna är de man hittar när man provar sig fram, säger Carl Jan Granqvist. 

Ofta är det inte huvudråvaran utan snarare tillbehören som sätter smaken på rätten. När man utgår från maträtten kan man tänka; är det lätt, magrare och mer finstämd mat så passar ofta lättare, mindre fylliga viner med en lite högre fruktsyra. Är det istället en kraftigare, fetare rätt behöver vi ett fylligare mer smakrikt vin. Men skippa det gamla tankesättet "vitt till fisk och rött till kött", det är förlegat, menar Carl Jan.

Carl Jan har valt ut två viner som fungerar utmärkt att prova sig fram med i kombination med olika maträtter.

Dryck 1: Mousserande vin på 75 cl flaska

Pierre Peters Cuvée de Réserve nummer 7350 på Systembolaget

Först ut är en Champagne uteslutande gjord på den gröna druvan chardonnay. Detta vin är sammansatt av 6 olika årgångar och har en dosage på 6 gram socker per liter. Med sin härliga torrhet och brödiga struktur fungerar denna champagne utmärkt till mat, allt ifrån matiga sallader till grillad fisk eller varför inte till skaldjur eller en löjromstoppad toast skagen?

Doft: Härligt fruktig och brödig doft fylld av citrus och nougat.

Munhåleupplevelse: Torr och elegant med frisk fruktsyra följt av brioche, citrusfrukt och nougat med ett långt mineraliskt avslut.

Alkohol: 12%

Pris: 329 kr

 

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska

Memoro Rosso nummer 2392 på Systembolaget

Veckans andra vin är en fyllig italienare med varm solmogen frukt och härlig fräschör. Vinet är gjort på druvorna montepulciano från Abruzzerna, nero d’avola från Sicilien, merlot från Venetien och primitivo från Apulien. Detta vin passar med det mesta i matväg som är lite kraftigare, allt från den krämiga gräddpastan, via den grillade ryggbiffen med bearnaise sås till pulled pork.

Doft: Stor, väldigt inbjudande doft med solmogna körsbär, plommon och örter

Munhåleupplevelse: Fyllig och kryddig smak, fullkomligen packad med söta körsbär, solmogen frukt och örter.

Alkohol: 14 %

Pris: 89 kr