Drottning Elisabeth kritiserar kinesiska företrädare

1:21 min

I Storbritannien får det i dag stor uppmärksamhet, att den 90-åriga drottning Elisabeth har kritiserat uppförandet hos deltagarna i det kinesiska statsbesöket nyligen. Det är ytterst ovanligt att drottningen gör den typen av uttalanden.

– Very Rude. De var mycket ohövliga mot ambassadören, säger drottning Elisabeth på videon från en promenad i parken vid Buckingham Palace.

Hon talar med polischefen för säkerhetsarrangemangen vid det kinesiska statsbesöket. Polischefen har just berättat om hur hon och den brittiska ambassadören till Kina har avfärdats under ett möte med kinesiska företrädare. Det framgår inte vilka kineser det var.

Dessutom kan man höra drottningen säga till den kvinnliga polischefen att det var "bad luck", otur, att få jobbet att chefa över säkerhetsarrangemangen för kineserna.

Det är minst sagt synnerligen ovanligt att den brittiska monarken tillrättavisar utländska besökare. Därför har drottning Elisabeths synpunkter toppat de flesta medier här i Storbritannien i dag.

Det tycks inte vara ett misstag att videon blivit offentlig. Den har tagits av en av hovets officiella fotografer och offentliggjordes av Buckingham Palace, alltså hovet.

Premiärminister David Cameron och hans regering har arbetat hårt för att närma sig Kina och den enorma kinesiska marknaden. Men relationerna har ansträngts den senaste tiden, dels efter kidnappningen av en bokhandlare med brittiskt medborgarskap i Hong Kong, dels efter stark brittisk kritik mot Kinas expansion över omstridda öar i Sydkinesiska sjön