KD-kritik mot nej att erkänna folkmord

13 min

Riksdagen röstade i eftermiddag ner förslaget om att erkänna dödandet av kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien som ett folkmord. Debatt i Studio Ett om beslutet.

- Vi hade en chans att stå upp för människovärdet. Jag känner stor besvikelse på flera av de övriga partier som inte röstade ja, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Motionen från kristdemokraterna (KD) gällde huruvida den fördrivning och det dödande som terrorsekten IS begår i Syrien och Irak mot kristna och minoriteter som kaldéer, assyrier, syrianer och jezidier ska erkännas som ett folkmord.

Ett erkännande hade kunnat leda till ett folkrättsligt bindande beslut i FN:s säkerhetsråd, enligt KD:

- Vi behöver benämna saker vid dess rätta namn. Många människor har mist liv eller är fördrivna. Att kalla det folkmord är att försöka stoppa det, säger Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.  

Men Kenneth G Forslund, socialdemokratisk ordförande i utrikesutskottet, röstade tillsammans med en majoritet av riksdagen nej och förslaget föll. 

- Det är en uppgift för den internationella domstolen i Haag att ta reda på om det är ett folkmord. Det finns ingen skillnad mellan mig och Ebba Busch Thor i verklighetsbeskrivningen, möjligen att jag skulle lägga till de övergrepp som också sker mot muslimska grupper.