Zikaviruset

Nu vet forskarna hur zikaviruset orsakar fosterskador

1:17 min

Forskare i USA och Kina har lyckats bevisa att zikaviruset orsakar allvarliga fosterskador, något man tidigare misstänkt. Resultaten publiceras i kommande nummer av Nature, Cell och Cell Stem Cell.

Enligt virologen och zikaexperten Åke Lundkvist är upptäckten ett viktigt genombrott i kampen mot viruset.

– Fynden är viktiga eftersom de bekräftar kopplingen mellan zikavirus och skador på foster. Det är liksom ingenting att diskutera längre, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet.

Zikaviruset har länge funnits i Afrika och sprids via myggbett, men symptomen viruset orsakat har ansetts som relativt harmlösa. 

För något år sedan började en variant av viruset öka explosionsartat i Brasilien och många barn föddes med onormalt små huvuden, så kallad microcefali.

Nu har tre forskargrupper i USA och Kina, oberoende av vandra, lyckats visa att det verkligen är zikaviruset som orsakat fosterskadorna.

I djurförsök visar de hur viruset äter sig in i moderkakan och sedan angriper fostrets hjärna.

Resultaten publiceras parallellt i tre av de högst rankande vetenskapliga tidskrifterna, Nature, Cell och Cell Stem Cell.

Virologen Åke Lundkvist hoppas att resultaten ska leda till att världen tar zika på större allvar än vad den hittills gjort.

– Nu behöver vi inte tveka utan kan vi kan vi hjälpas åt för att får fram väldigt mycket resurser för att lära oss riktigt mycket om zikavirus och därmed hur vi kan skydda oss mot det, säger Åke Lundkvist.