Med siktet inställt på VM och OS

1:41 min

I Matfors strax utanför Sundsvall bor Jhon Acevedo från Colombia. Han har ganska nyligen lärt sig åka skidor men har redan målen klara för sig. Han ska åka skid-VM i Finska Lahti nästa år och tävla i OS 2018. 

Det började med att Jhon såg på OS i Vancover när en skidåkare från Peru blev sist på 15 km klassisk stil. 

– Jag sa till mina kompisar att jag kan göra det bättre. De sa till mig att du kan inte stå på ett par skidor ens men ni skall få se sa jag då, berätar Jhon Acevedo. 

Hur har du gjort för att få vara med och åka för ditt hemland Colombia? 

– Jag tog kontakt med Colombias olympiska kommitté och försökte ta reda på vad jag behövde göra för att få vara med. De visste inte så mycket om vintersport så jag fick prata med FIS i stället och nu är det bara några detaljer kvar innan allt är klart. 

Vad sa de när du ringde och sa att du ville åka längdsskidor för Colombia?

– De trodde att jag ville åka vattenskidor, nej skidor på snö förklarade jag, men det finns ingen snö i Colombia fick jag som svar. 

Peter Blomqvist är juniortränare vid Matfors skidklubb och har tagit på sig jobbet som tränare för Colombias stora hopp i längdspåren

Jhon har sagt att han inte vill bli sist.

– När Jhon berättade om vad han ville göra så bestämde vi oss för att hjälpa honom. Han ska vara i bra form när det är dags för VM i Lahti. 

Vad behöver han träna på?

– Det är så klart grunderna i skidåkningen. Men han har kommit väldigt långt med tanke på hur lite han har åkt. Det är väl utför som det är lite otäckt. 

Vad tror du om hans chanser?

– Ja, vi är väl en bit efter Hellner än. Vi ska vara med och Jhon har sagt att han inte vill bli sist och det kommer vi aldrig att bli. 

P4 Västernorrland kommer i följa Jhons satsning mot OS i Pyeongchang via VM i Lathi i en serie reportage.