Danmark köper nya omstridda stridsflygplan - trots kritik

1:40 min

Danmarks försvarsminister Peter Christensen bekräftade i dag ryktet att det blir det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter som kommer att ersätta landets åldrande flygvapenflotta. Men valet av nytt stridsflyg har vållat stor debatt i Danmark senaste tiden.

F-35 har kritiserats för att vara det dyraste alternativet och många bedömare har ifrågasatt om Danmark kommer ha råd. Men i dag avvisade ministern kritiken och hävdade att man valt det billigaste planet.

– F35 är sammantaget det billigaste flyget, eftersom vi behöver färre flyg för att lösa samma uppgifter som i dag, sa försvarsminister Peter Christiansen när regeringen i dag bekräftade valet av nytt stridsflygplan - ett val som läckte till media redan i går kväll.

Vid presskonferensen la ministern stor möda vid att argumentera för just ekonomin, som varit den stora frågan när Danmark nu står inför den största offentliga investeringen någonsin. Men ministern menade också att F35 är det bästa valet ur alla fyra urvalskriterierna - strategiska, militära och industriella.

Danmark planerar att köpa 27 plan, och den samlade prislappen har tidigare uppskattats till 30 miljarder i inköp och ytterligare 60 miljarder i drift under planens livstid. Men regeringens beräkningar som lades fram i dag är betydligt lägre än så, totalt sett drygt 50 miljarder i inköp och drift. En summa som mycket väl ryms inom ordinarie försvarsbudget kommande år, hävdade försvarsministern.

På frågan hur Danmark kan komma undan så billigt när till exempel Norge nyligen köpt samma plan betydligt dyrare var beskedet att man kallt räknar med att priset går ner ju fler plan som tillverkas. F-35 kommer även vara framtida ryggraden i det amerikanska flygvapnet.

Men ännu är inte frågan avgjord. Regeringen har tagit många år på sig att ta fram dagens beslutsunderlag, men det är partierna i den danska parlamentariska Försvarsuppgörelsen som avgör frågan i slutändan.

Där finns en majoritet för nya plan, men många röster har höjts för mer offentlig debatt om det historiskt stora inköpet. Enligt en opinionsundersökning som publicerades i dag är en stor majoritet av danskarna emot att köpa nya stridsflyg över huvudet taget.