Vera Vinter: Jag var väldigt blyg

2:26 min

Vera Vinter, från byn Stora Lappträsk i Kalix, slog igenom som artist 2011. Nu bor hon i Stockholm men hennes musik präglas av hennes rötter i Norrbotten. 

Men att hon skulle bli artist var inte självklart, restaurangdrömmar hägrade vid ung ålder och tog sig uttryck i att hon tog upp beställningar på chokladbollar och varma smörgåsar av föräldrarna i tv-soffan hemma i Stora Lappträsk.

Föräldrarna drev jordbruk och hennes far, Jan Andersson var känd som den sjungande bonden. Och den vackra sångrösten har verkligen gått i arv.

Hemma på gården hade hon nära kontakt med djuren - en vinter odlade hon en särskild relation till en kalv som hon kunde tolka efter.

Och även om hon nu bor i huvudstaden så finns landsbygden kvar såväl i hennes själ som i hennes kompositioner.

Den musikaliska resan började på allvar 2011, Och ingen mindre än Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester kom, såg och hörde och inledde ett samarbete.

Även nära och kära har inspirerat musikaliskt, men även språkligt genom Kalixmålet. Hennes bolag heter Bjärka, som kommer från en dikt som hennes farmor skrivit om björken och som hon även skrivit en visa av. 

I ryggsäcken finns barndomens lovikkavantar och skridskoisarna som återspeglas i hennes poetiska texter.

Hon skriver på svenska och den senaste hit-låten har en titel vi återfinner i en psalmtext: Allt kött är hö. Nyligen presenterades en musikvideo till låten. Den handlar om en pappa och en dotter, och är låtskrivarens egen historia. Hennes pappa gick bort när hon var 17 år.

Vera Vinter var fredagsgäst i P4 Norrbotten den 13/5 kl 15.00-15.45 inför sin konsert i Luleå.

Här kan du lyssna på hela intervjun (tom 160612) och även höra henne spela en låt om sin mormor. Du får även höra hennes önskelåt.