Ahmadiyyarörelsen inviger sin andra moské i Sverige

1:36 min

I morgon inviger Ahmadiyya-rörelsen sin andra moské i Sverige, efter den i Göteborg. Rörelsen är kontroversiell på grund av sin tolkning av islam. I bland annat Pakistan utsätts ahmadi-muslimer för förföljelse

In i det sista pågår både byggarbeten och festförberedelser vid Mahmood-moskén som ligger i Malmös sydöstra utkant, väl synlig för alla som kör förbi på E6:an. Bygget har pågått i flera år och har finansierats helt av medlemmarna. Malmömoskén invigs 40 år efter invigningen av rörelsens första moské, Nasirmoskén i Göteborg.

Ahmadierna är kontroversiella eftersom de inte bara tror att Mohammed var Guds sändebud utan också, till skillnad från de flesta muslimer att den utlovade mahdin som ska rädda världen redan har kommit. Det var enligt ahmadierna, Mirza Ghulam Ahmad som grundade rörelsen i brittiska Punjab 1889. Därför utsätts de för förföljelse och är sedan 1974 förbjudna enligt pakistansk lag att kalla sig muslimer.

– Ja, de tycker att det är någonting som vi helst inte ska säga att vi har trott på den utlovade Messias utan profeten Mohammed ska man tro på, säger Munir Ahmed Niazi, generalsekreterare i församlingen i Malmö. 

Invigningen i morgon förrättas av rörelsens femte kalif, Mirza Masroor Ahmad som lever i exil i London, men som ursprungligen kommer från Pakistan.

– Mitt ansvar är att leda mina följare rätt och ge dem den sanna undervisningen om islam, säger Mirza Masroor Ahmad. 

I mars i år mördades en av rörelsens anhängare i Glasgow i Skottland. Den man som misstänks för mordet har offentligt, via sin advokat, förklarat mordet med att den mördade mannen inte hade respekterat islam.

– Eftersom en hel del muslimer är emot oss ber myndigheter och polis oss att öka säkerheten, kommenterar kalifen situationen efter mordet. 

Den nya moskén rymmer gott och väl fler än de drygt 1 000 anhängare som rörelsen har i Sverige. Invigningen och kalifens besök är det hittills största evenemang som de drygt 300 medlemmarna i Malmö stått värdar för. 

– Det är jättestort. En dröm som går i uppfyllelse, säger Musarrat Parveen, ordförande för Malmöförsamlingens kvinnoförening.