USA ska försvara Europa

2:02 min

I dag startar USA`s kontroversiella missilförsvar för Europa på allvar när den första landbasen officiellt invigs i Rumänien. USA säger att den syftar till att försvara Europa mot anfall från främst Iran men i Moskva hävdar man att det verkliga skälet är att kunna stoppas ryska kärnvapenmissiler.

Det är 24 missiler som i dag tas i bruk på en gammal flygbas i södra Rumänien. Missilerna är tänkta att kunna skjuta ner anfallande robotar långt innan de nått fram till sitt mål. 

Planen lanserades ursprungligen av den förre amerikanske presidenten George Bush för drygt tio år sedan och då skulle systemet placeras ut i Polen och Tjeckien. Men Barack Obama ändrade på upplägget och skalade ner det och nu invigs alltså den första anläggningen i Rumänien, en bas i Polen kommer att tas i bruk 2018.

I systemet ingår också fyra amerikanska örlogsfartyg med samma typ av missiler.

Redan när det europeiska missilförsvaret presenterades kom Kreml med stark kritik även om relationerna då var hyfsade mellan Ryssland och Väst. Nu är de bottenfrusna så dagens invigning riskerar att följas av ryska motåtgärder.

USA säger att av både geografiska och tekniska skäl är det principiellt omöjligt att systemet kan användas mot de ryska kärnvapenstyrkorna. I Moskva är man misstänksam och säger att missilförsvaret kan komma att förses med nya mer avancerade robotar än idag.

Efter kärnteknikavtalet med Iran har det ifrågasatts om det europeiska missilförsvaret fortfarande har någon roll att fylla. I USA svarar man och säger att Iran fortsätter att utveckla alltmer avancerade medeldistansraketer, men frågan är om det realistiskt sett finns skäl att tro att Iran skulle anfalla något europeiskt land med vanliga, konventionella missiler.

För länder som Rumänien och Polen är sannolikt det viktigaste skälet att de får en amerikansk bas på sitt territorium, oavsett vad den ska användas till, eftersom det ses som ett skydd mot vad som uppfattas som ett mer aggressivt Ryssland.

Utöver i Europa bygger USA också upp ett eget missilförsvar på hemmaplan, i Kalifornien och Alaska.