Sara Stridsberg invald i Akademien

15 min

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg har tackat ja till att bli ny ledamot av Svenska Akademien. Ett väldigt svårt beslut av många olika skäl, säger hon till TT.

Lyssna och läs mer via länkarna efter artikeln.

Sara Stridsberg får stol nummer 13, efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist. Hon kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

"Jag tror att jag har sagt ja för att litteraturen intresserar mig så mycket, litteraturens plats i världen och litteraturens plats i människan", säger Sara Stridsberg till TT.

Sara Stridsberg är född 1972 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade med Happy Sally 2004 och fick sedan sitt genombrott, även internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006, som följdes av Darling River 2010.

Som dramatiker har Sara Stridsberg främst samarbetat med Dramaten. Detta arbete inleddes 2006 med den uppmärksammade pjäsen Valerie Solanas ska bli president i Amerika och fortsatte med Medealand 2009 och Dissekering av ett snöfall 2012.

Sara Stridsberg gav 2014 ut den prisade Beckomberga. Ode till en familj, som även fick dramatisk form hösten 2015.

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Tomas Riad tror att valet kan bidra till förnyelse.

– Vi är mycket glada över att hon har tackat ja, säger han till Kulturnytt.

– Vi räknar med att ett så pass ungt öga och omdöme ska kunna bidra med hennes värld. Vi behöver också tänka på vår förnyelse, det här är vårt yngsta inval på ett tag, den första som är född på 70-talet. Sedan är meningen att hon ska fortsätta med det hon håller på med, hon ska fortsätta vara en utmärkt författare.

I Sveriges Radio har hon bland annat porträtterats i Lundströms bokradio (lyssningslänk här nedan) och gjort programmet Sommar i P1 2011 (också det finns att lyssna på här nedan).
Hör där även Gunnar Bolin intervjua Sara Stridsberg efter debuten 2004. Samt en genomgång av hur hon bemötts sedan dess.

Nedan finns också recensioner av Sara Stridsbergs verk och annat material från Sveriges Radio.