Veckan som gått - på 8 minuter

7:56 min

I Eftermiddag på fredagar brukar Johanna Iggsten ta dig med på en resa genom radioflödet och sammanfatta veckan.

Det har varit en solig och somrig vecka, torrt i markerna och mycket hög risk för brand. Annizeth Åberg åkte till Gatstuberget i Katrineholm och var med om släckningsarbetet av en markbrand. På plats var också ställföreträdande räddningsledaren Mattias Gårdholt som inspekterade och drog slutsatsen att någon tömt aska från en grill i naturen som sedan började fattade eld under den soliga eftermiddagen.

– Det här kan de ha tömt redan igår kväll, säger Mattias Gårdholt på Västra Sörmlands Räddningstjänst.

Fler av länets populära fritidsbåtsleder riskerar att försvinna på sikt eftersom dom är ofullständigt uppmätta farvatten enligt dom nya internationella regler som kommit med krav på ny sjömätning.

Den populära men svårnavigerade Rökaströmleden tvärs över Mälaren från Strängnäs mot Enköping läggs nu ned på grund av att Strängnäs segelsällskap, som ansvarar för leden, inte har råd att bekosta den nya uppmätning som behövs. Efter ett års diskussionen med Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och kommunen har nu segelsällskapet gett upp och sökt och fått tillstånd att dra in de 25 prickarna som kantar leden.

– Det är väldigt tråkigt för fritidsbåtstrafiken. Konsekvensen kommer bli att det blir ökad fritidsbåtsverksamhet i de stora farleder, säger Rolf Carlsson som är ordförande i Strängnäs segelsällskap.

I söndags tog handbollsentusiasterna farväl till Sporthallen i Eskilstuna. Hallen som stått pall sedan 1955 ska rivas och för att markera slutet på en epok arrangerades en heldag i handbollens tecken i hallen igår med många tidigare handbollsspelare från 50-talet och framåt.

– Det är lite nostalgi naturligtvis. Vi har bott i den här hallen i nästan tjugo år, säger handbollslegendaren Bo "Bobban" Andersson med över 100 landskamper.

Det råder ju stor brist på bostäder på dom flesta håll i landet, så även i Sörmland. I Strängnäs har Bert Karlsson planer på att bygga en bostadsområde bestående av trailersparks. Ni vet hus på hjul som ju är vanligt på många håll i USA. 

– Det är inte bra från ett demokratiskt perspektiv, Terence Fell är statsvetare på Mälardalens Högskola och har forskat kring sambandet mellan boende och klasskillnader.

Att stå upp för andra som far illa, kan tyckas självklart men i praktiken är det många av oss som hellre tittar åt ett annat håll.

– Jag ställde mig helt enkelt upp och sa emot några tjejer som hällde mjölk över en tjej i matsalen, säger 18-åriga Avan Elgailani från Vingåker som fått Ungt Kurage pris från Raoul Wallenberg Academy. 

Under vår mörkaste vintermånad december sände vi 15 porträtt av Sörmlänningar som just bryr sig, engagerar sig och står upp för det de tror på och för att hjälpa andra. Vi kallade den här satsningen Ljusbärare och det var vår reporter Evelina Crabb som åkte ut i länet för att prata med dessa engagerade sörmlänningar. I går fick Evelina motta Sörmlands journalistpris för Ljusbärarserien.

– Alla dessa möten som vi gör i vårt jobb! Att få prisas för sitt jobb, säger Evelina Crabb.

Samhället blir allt mer digitalt och vår privata tillvaro allt mer uppkopplad i och med läsplattor och smarta mobiltelefoner. Vad innebär det här för våra liv egentligen? En stor fråga som föreläsaren Andreas Ekström har funderat rätt mycket på. 

– Jag tycker det är häftigt men jag vill påpeka att det är svårt, säger Andreas Ekström.