Tjuvfiske väcker känslor i Bengtsfors

1:20 min

Tjuvfisket i Bengtsfors kommun har ökat och fiskeklubbarna försöker öka bevakningen.


Enligt fiskeklubbarna är det främst nyanlända svenskar som ertappas vid fiskevattnen. Klubbarna hoppas nu på bättre information till den gruppen.

– Vid tjugonde slussen i Dalslands kanal, vid Höljerudsforsarna, har vi haft problem. Fem gånger i vår har folk ringt och sagt att det är tjuvfiskare på plats. Vid Lysetjärn har det hänt två gånger. Längre upp i Västra Silen, där det finns en fiskeodling, är det enligt en tillsynsman fem till tio personer om dagen, säger Anders Torbjörnsson som är en av fisketillsynsmännen i Bengtsfors kommun.

Det finns numer skyltar på arabiska om reglerna för fiske vid Höjerudsforsarna i Billingsfors och liknande skyltar ska sättas upp i resten av kommunen, enligt Anders Torbjörnsson.

Den som fiskar ska köpa fiskekort och vid flera vatten måste fisken tillbaka i vattnet levande.

Fiskeklubbarna använder bland annat pengarna till att köpa fiskyngel som klubben planterar ut. Nu hoppas Anders Torbjörnsson på att samhället ska informera de nyanlända bättre om vad allemansrätten innebär.

– Det är klart att det är ett irritationsmoment. Det är ideellt arbete som läggs ner på fiskevattnen. Vi anser att staten eller politikerna borde informera de nyanlända om hur allemansrätten fungerar, säger Anders Torbjörnsson.