Tyskland begränsar möjligheterna att söka asyl

1:54 min

Tyskland begränsar möjligheterna för människor från Tunisien, Marocko och Algeriet att söka asyl. I förmiddags röstade förbundsdagen för att beteckna dessa länder som säkra härkomstländer. Människorättsorganisationer kritiserar beslutet.

Med koalitionspartierna, Kristdemokraterna och Socialdemokraternas stora majoritet i parlamentet var det klart på förhand att det omstridda förslaget att förklara Tunisien, Marocko och Algeriet som säkra härkomstländer skulle gå igenom.

Oppositionen vänder sig emot att klassa länder som säkra där det förekommer tortyr, där grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter bryts.

-- Vi är alla angelägna om snabba och säkra asylprocesser men det får inte ske till priset av att vi sänder falska signaler om att mänskliga rättigheter respekteras eller att vi försämrar möjligheterna till skydd för människor med berättigade skyddsbehov, sa Volker Beck från de Gröna i debatten som föregick omröstningen i parlamentet.

Flera stora humanitära hjälp- och människorättsorganisationer, som Diakonia och Caritas, är också kritiska och pekar på förföljelse av homosexuella, att kvinnor, barn och människor med funktionshinder får sina rättigheter kränkta i de tre nordafrikanska länderna.

Syftet med åtgärden är att förkorta asylprocessen för människor från de tre länderna och att lättare kunna skicka tillbaka dem till sina hemländer när deras ansökan avslås.

Inrikesministern försvarar åtgärden och hänvisar till att hittills i år bara 0,7 procent av asylansökningar från dessa länder har beviljats. De allra flesta kommer av andra skäl, enligt Thomas de Maizière.

Tyskland har inga formella avtal om återtagande med de aktuella länderna men alla tre har gett muntliga löften om att ta tillbaka sina medborgare. Algerier riskerar att bestraffas vid återkomsten eftersom det är förbjudet att lämna landet utan tillstånd.

Innan den nya lagen kan träda i kraft måste den också godkännas av övre kammaren, förbundsrådet, där den ska behandlas i juni.