Svenska humlor på export till Storbritannien

1:48 min

Den här veckan har varit dramatisk för 58 skånska humlor.

Ett tiotal engelska humlejägare har för femte året besökt Sverige, för att fånga humledrottningar och se till att den lilla nyttiga insekten åter kan göra nytta i England.

Arbetet gör framsteg, säger Nikki Gammans, engelsk forskare och ledare för ”The Short-Haired Bumblebee Project”.

– Det här det första försöket att återintroducera humlor någonsin i världen.

Det säger Nikki Gammans, engelsk forskare och ledare vid projektet. Hon vill att de små men så viktiga pollinerarna åter ska leva på en plats där de utrotats. Den här korthåriga arten heter vallhumla på svenska.

– Därför samlar vi in skånska humledrottningar i Skåne och släpper ut dem i England om några veckor.

Det finns tecken, säger Nikki Gammans, att hennes projekt i England gör framsteg.

– Under de tre senaste åren har vi sett arbetsbin av den här arten i Kent, där vi släppt ut de skånska humledrottningarna, så vi vet att några av dem har bildat kolonier.

Senare i år ska man dna-testa de "workers", arbetshumlor, som man nu påträffar i grevskapet Kent, och se om de alla är de svenska drottningarnas avkomma.

– Det ska bli riktigt spännande, att se på deras dna och matcha dem med var och en av de humledrottningar vi har släppt ut och därmed kan vi se hur populationen klarar sig.

Vallhumlan är utdöd i England och många fler europeiska länder men överraskande vanlig i Sverige, kanske för att vi svenskar inte är lika snabba att avverka våra vilda blommor, tror Nikki. Detta är femte humlejakten för Nikki och hennes medhjälpare, och årets resultat blev 58 humledrottningar av de 100 man har tillstånd till per år.

Forskaren Nikki Gammans beskriver huvudpersonen i det unika projekt som hon leder.

– Den ser ut som många andra humlor, men utmärks just av sitt korta hår.

Årets humlejakt i Skåne har skett mellan Landskrona och Lund och mellan Trelleborg och Ystad. Det som lockar humlejägarna är vallhumlans favoritblomma.

– Det här är vallhumlans favorit, White Head Nettle eller vitplister. Bland den här och en del andra blommor är den lättare att hitta.

Årets humlejakt tog slut i går torsdag. Det har varit tuffa dagar för de tio engelsmännen, för de har bara tillstånd att fånga humlor under en period av fem dagar i sträck. Och det är ingen slump att det blev just denna vecka. Besöken avgörs av väderleksrapporten.

– Vi är helt beroende av vädret. Vi behöver normalt temperaturer över 17 grader, det är då humlorna kommer fram.

Det är vissa blommor som lockar humlor och även humlejägare, alltså. Att man kom just denna vecka beror helt på vårvärmen.