Två år efter revolutionen – misströstan i Ukraina

2:01 min

Pessimism och misströstan präglar reformrörelsen i Ukraina.

Drygt två år efter Majdanrevolutionen har alla reforminriktade ministrar och departementschefer tvingats bort.

Och i går valdes en ny riksåklagare, som saknar juridisk utbildning, men är en av president Petro Porosjenkos nära allierade.

Mustafa Nayem är en dem som startade Majdanrevolutionen och en av dem som alltmer tappat tilltron till att det går att reformera det ukrainska systemet.

– Jag förstår inte hur det inte går att hitta någon som har juridisk utbildning till posten som riksåklagare. Jag förstår inte hur parlamentet kan rösta för en förändring av lagen där det inte krävs juridisk utbildning och därmed rösta för Jurij Lutsenko, som inte har någon juridisk utbildning, säger han.

"I vår nya verklighet har vi varken anledning att vara optimister, lita på våra myndigheter eller ha några förväntningar alls", skriver Mustafa Nayem på sin Facebooksida.

Nayem sitter själv i Radan, det ukrainska parlamentet, för presidentpartiet. En av några få kvarvarande från reformrörelsen i parlament och ministerier.

I stort sett alla reforminriktade ministrar och höga tjänstemän har avgått eller tvingats avgå.

Genom regeringsombildningen försvann Natalij Jaresko, finansministern, som anses ha varit avgörande för att Ukraina fått en rad västkrediter.

Andra har tvingats bort av en ny lag från 1 maj, som förbjuder mer än ett medborgarskap i Ukraina.

De senaste som försvinner har varit inblandade i reformeringen av polisen.

Georgiskfödda vice inrikesministern Jekaterina Zguladze Glucksmann har avgått, frustrerad över svårigheterna att driva ut korrupta poliser och rensa systemet från de gamla byråkraterna.

"Små öar av framgång kommer drunkna i oceaner av korruption, nihilism och byråkrati", har hon tidigare sagt.

Hon och polischef Khatia Dekanoidze har skapat en populär ny effektiv patrullerande polis i flera städer, men utrensade korrupta poliser har gått till domstol och lyckats få sina jobb tillbaka, eftersom domstolssystemet fortfarande är korrupt.

Den nye riksåklagaren Jurij Lutsenko, som blir riksåklagare utan juridisk utbildning, förväntas förändra det.

Men misstron dominerar bland dem som sen Euromajdanrevolutionen försökt förändra oligarkstyre och sovjetisk byråkratstyre.