Myggbekämpning för dyrt för Övertorneå kommun

1:28 min

Någon bekämpning av mygg i Övertorneå kommun blir det inte i sommar. Förra sommaren var problemet med mygg inte lika stort som året innan, och en myggbekämpning skulle kosta kommunen flera miljoner. 

– Nej, nej vi kommer inte att bekämpa myggen för det kostar alldeles för mycket. Det är inte gratis och en myggbekämpning måste man göra två till tre gånger per säsong, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå.

Det var för två år sedan som myggen invaderade Övertorneå och myggplågan var total. Inför förra sommaren så ansökte kommunen hos länsstyrelsen om att få bekämpa myggen med biologiskt bekämpningsmedel. Länsstyrelsen i sin tur skickade deras ansökan vidare för beslut hos Naturvårdsverket och därför blev det inte någon myggbekämpning. I år har kommunen valt att avstå på grund av kostnaden.

– Att bekämpa myggen med biologiskt bekämpningsmedel skulle kosta mellan 5 och 7 miljoner kronor. Visserligen går staten in och betalar en del av kostnaden, men det är bara en liten bråkdel, säger Tomas Mörtberg.

Att problemet med mygg var lindrigare förra sommaren än året innan är en annan orsak till att det inte blir någon myggbekämpning.

– I fjol var det inte lika mycket mygg. För två år sedan hade vi otroligt mycket mygg. När man skulle tanka bilen var det riktigt olidligt, säger kommunalrådet.

Men i sommar blir det ingen mygginvasion enligt Tomas Mörtberg.

– Vi kommer att ha mygg, men sommaren kommer inte att vara olidlig. Det känns som att marken torkar upp mycket fortare i år jämfört med tidigare år, säger han.