Gruvbrytningen i Malmberget hotas

1:33 min

Gällivare kommun och LKAB står just nu långt ifrån varandra när det handlar om hur mycket kommunen ska få i ersättning för kommunala lokaler som påverkas av gruvbrytningen i Malmberget.

LKAB har lämnat ett slutbud som kommunen inte accepterar. Om det inte snart går att nå en överenskommelse så kan delar av gruvbrytningen komma att stanna av från och med nästa år. Det beskedet ger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen.

– Och är det så att vi inte kommer överens efter det heller så har vi en avveckling av gruvverksamheten i Malmberget 2025. Det är det vi står inför, säger Stefan Hämäläinen och fortsätter.

– Det är en oerhört allvarlig och tråkig utveckling som vi går emot, men vi har fortfarande förhoppningar om att vi kan lösa det här. Men då krävs det också ett agerande och ställningstagande från Gällivare kommuns sida, säger han.

Det handlar om hur mycket Gällivare kommun ska få i ersättning för kommunala lokaler som försvinner i Malmberget. LKAB uppger att man tar på sig att bygga ett nytt kunskapshus, ett äldreboende och en förskola.

Utöver de tre byggnaderna är bolaget redo att kompensera kommunen med en miljard kronor ytterligare. Men enligt Stefan Hämäläinen kräver kommunen nästan två miljarder kronor.

Jeanette Wäppling (V) är kommunstyrelsens ordförande i Gällivare. Hon anser, till skillnad från LKAB, att gruvbolaget bryter ett tidigare samarbetsavtal.

– Det slutbud som lämnas innebär att vi inte får full ersättning för de ytor som vi har i Malmberget.

Stefan Hämäläinen är också tydlig med att gruvbolaget inte heller vill ersätta kommunen för förändringar som uppstår i Gällivare.

Till exempel när ett nytt kunskapshus byggs i Gällivare så försvinner en stor parkeringsyta i Gällivare och därför har kommunen planer på att bygga en parkeringsyta under jord. Men den får kommunen i så fall själv bekosta, betonar LKAB.