Norge förnekar "norsk lösning" på Brexit

1:58 min

Inför Storbritanniens folkomröstning om EU den 23 juni finns brittiska EU-motståndare som ser Norge som en framgångsmodell. Norge är ett rikt land som står utanför EU, men ändå har tillgång till den ekonomiskt viktiga inre marknaden.

Fast Norges Europaminister Elisabeth Aspaker säger att hon inte förstår de som pekar på en "norsk lösning" för Storbritanniens framtida relation till Europa.

– Jag förstår egentligen inte helt att man pekar på den norska lösningen som det som ska vara alternativet för Storbritannien, för det innebär ju egentligen att man bara ger ifrån sig medbestämmanderätt. Likväl måste man ta in merparten av den lagstiftning som beslutas i Bryssel, säger Norges Europaminister Elisabeth Aspaker.

Ministern hoppas att Storbritannien blir kvar i den europeiska unionen.

Trots att norrmännen röstade nej till EU 1994 är Norge del av den europeiska inre marknaden. Det så kallade EES-avtalet ger norska företag möjlighet att fritt sälja varor och tjänster i Europa.

Fast det sker inte gratis. Norge betalar i år runt 8 miljarder kronor i EU-relaterade avgifter. Dessutom tvingar EES-avtalet Norge att anamma runt tre fjärdedelar av den europeiska lagstiftningen, fastän Norge inte får delta vid förhandlingsborden i Bryssel när lagarna utformas.

Norska regeringen försvarar ändå EES-avtalet och anser att det är lönsamt för Norge.

Fast i Norge finns de som hoppas att den brittiska folkomröstningen kan leda till förändring även för Norges relation till EU.

Europaministerns partikamrat i Höyre, Arve Kambe, har tidigare sagt till norska TV2 att om britterna får rätt att minska bidrag till invandrare från andra EU-länder bör även Norge kunna skära i till exempel barnbidrag till polacker som arbetar i Norge men har sina barn kvar i Polen.

Organisationen Nei til EU hoppas på en förnyad debatt i Norge om att bryta EES-avtalet och i stället ha ett rent handelsavtal med EU.