Jamalas seger, en seger för alla Europas minoriteter

2:23 min

Jamalas Eurovisionsseger för Ukraina är också en seger alla Europas minoritetsfolk. Jamala sjunger om sin krimtatariska familjs tragedi då en kvarts miljon deporterades av Stalin från Krimhalvön 1944. Men ryska medier och politiker stormar mot det som kallas en politisk seger, en del av informationskriget mot Ryssland

– Jag bara bad till Gud och drack vatten, tack vare stödet från Ukraina, min tro och stödet från Europa vann jag, sa 32-åriga Jamala i sin första intervju direkt efter segern i Eurovision inatt.

Jazzsångerskan är den första krimtatar. som vinner.  En seger som uppskattas av många av Europas andra minoritetsfolk. 

Hon är också en symbol genom att vara den tredje muslimen att vinna, vilket Euromajdanrevolutionens  Mustafa Nayem påpekar i sin kommentar.

"En muslim och så att Israel gav sina 12 till 'fascisterna' svider för Ryssland", skriver han.

Jamalas familj finns kvar på den ryskannekterade halvön, men hon själv bor i Kiev. Hon är emot den ryska annekteringen, precis som en majoritet av krimtatarerna. Det har hon sagt tidigare, men undvikit ämnet i Stockholm.

Ett motstånd, som bestraffats. Krimtatarernas tv ATR har stängts, parlamentet Mejlis har förbjudits som extremistiskt och de tidigare ledarna, som Mustafa Djemilijev är portade från Krim. Djemiljev fångades av ryska tv kameror i Stockholm igår.

I ryska Russia 24 beskrivs Djemiljev närmast som en terrorist, som egenhändigt blockerat vägar och kraftledningar från Ukraina till Krim. Vilket följs av en kort intervju med en krimtatar på Krim, som säger att det är förbjudet att sjunga om krimtatarernas tragedi.

Sången "1944" handlar om Jamalas egen familj. Hennes farmorsmor med fem små barn sändes i boskapsvagnar till Sibirien, barn och åldringar i en kollektiv bestraffning av Stalin. En kvarts miljon förvisades och de tilläts återvända först i slutet av 80-talet.

Rysk tv hävdar att hela nätet kokar av den orättvisa politiserade utgången. Ryska utrikesutskottets svensktalande ordförande Konstantin Kosatjov säger att geopolitiken vann och att segern kommer att destabilisera Ukraina ännu mer.

Ryssland bör inte delta nästa år, hette det i andra kommentarer i media och från ryska parlamentariker.

I ryska Russia 24 beskrivs Djemiljev närmast som en terrorist, som egenhändigt blockerat vägar och kraftledningar, vilket följs av en kort intervju med en krimtatar på Krim, som säger att det är förbjudet att sjunga om krimtatarernas tragedi.

 Ryssland bör inte delta nästa år, hette det i andra kommentarer i media och från ryska parlamentariker. Den utsände ryske reportern slog fast:

– Hur ska en tävling hållas i ett land utan budget, med krig i öster och ett Kiev där det alltid pågår oroligheter, sa han.

 Men i Ukraina är euforin total och ikväll kommer Jamala firas i centrum av Kiev med en stor konsert.