Polisen granskar Youtube-film

2:05 min

Nära 200 000 är drabbade av att en tv- och radiomast utanför Borås gått av. Nu granskar polisen en Youtube-film i utredningen.

Läs: "Klättrar upp i masten"

P4 Sjuhärad sänder på webben istället

I går kväll gick Häglaredsmasten öster om Borås av. Sveriges Radios sändningar och markbunden tv i området har drabbats hårt. Hela P4 Sjuhärads täckningsområde – i åtta olika kommuner – har problem med utsändningen.

Totalt 84 680 hushåll med cirka 188 000 boende i området är drabbade på måndag morgon vid 8-tiden, enligt Teracom Boxer, som äger masten.

I vissa områden kan dock sändningar från närliggande P4 Halland, P4 Skaraborg eller P4 Göteborg spilla över och höras.

– Vi undersöker vad som har hänt och vilka åtgärder vi kan vidta för att så snart som möjligt få igång sändningar igen. Vi har även mast-bilar på väg dit, som kan sätta upp tillfälliga sändningar, och det gäller framförallt för P4 som är en beredskapskanal, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom Boxer.

Förhoppningen är att kunna få igång sändningar från tillfälliga master vid lunch.

Polisen har inlett en utredning om sabotage och Säpo hålls underrättade.

–Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning under dagen tillsammans med mastägaren. Det är väl först därefter som man kan säga något om vad som kan ha orsakat detta, säger Hans Lippens, vid polisen i Västra Götaland.

Polisens utredning, som drivs av Boråspolisen, tittar bland annat på en film som publicerats på videosajten Youtube, som visar hur personer klättrar i masten.

–Det finns inga misstänkta. Man vet om att det finns en Youtube-film från 12 maj som klättrar i aktuell mast. Det är det vi har i dag som underlag att jobba med, säger Hans Lippens.

Hösten 2009 åtalades en man för att ha planerat ett sabotage mot en telemast i Lövhult utanför Alingsås. Den 35-årige mannen greps med en bomb i närheten av platsen. Han friades i tingsrätten, då det var oklart vilken sprängkraft bomben skulle haft.