Dagens gäst

"Mr Privatekonomi" satte ekonomijournalistik på kartan

17 min

Dagens gäst ekonomijournalisten Anders Andersson vet allt om deklarationer, fondsparande och aktieinvesteringar. Nu aktuell med boken "Mitt liv med dina pengar". 

Lyssna på Erik Blix intervju med Anders Andersson här. 

Vi känner honom kanske bättre som "Mr Privatekonomi", dagens gäst Anders Andersson har genom åren guidat oss med ljus och lykta genom den djungel vi kallar privatekonomi.

Med stort engagemang har han varit med och satt ekonomijournalistiken på kartan och som redaktör för tidningar som "Driva eget" och "Privata Affärer" har lanthandlarsonen Anders Andersson hjälpt oss maxa våra deklarationer och uppmanat oss att inte lägga alla ägg i samma korg. 

I dagens P4 Extra får vi tips på hur vi kan maxa innehållet i våra plånböcker från en riktig guru i privatekonomi.

Här är Anders tre bästa råd

1. Månadsspara i aktiefonder med autogiro
Se till så att det beloppet dras från lönekontot - med autogiro så att du inte märker något vid löneutbetalningen. Sätt hälften på en svensk indexfond och hälften på en globalfond.
· Behåll detta sparande i många år utan att ta ut något. Pengarna växer med ränta på ränta. Vissa månader köper du fondandelar billigt, andra gånger får du betala lite mer. I genomsnitt blir sparandet mycket bättre än om du har pengarna på ett bankkonto

2. Sommarjobba med rekordstort avdrag
Ungdomar som är skrivna hos föräldrarna, men jobbar på loven på annan ort kan göra stora avdrag.
· Övernattningskostnad på arbetsorten.
· Hemresa till föräldrarna en gång i veckan.
· Utgifter för mat och småutgifter med 66 kr per dag.
Den som missat att göra detta kan överklaga gamla deklarationer fem år tillbaka i tiden. Det kallas att begära omprövning.

3. Sänk skatten med pensionärsjobb
Från och med det år man fyller 66 år finns det ett avdrag som Skatteverket gör automatiskt. För löneinkomster och arbetsinkomster från eget företag blir det 20 procent i skattereduktion på årsinkomst upp till 100 000 kr. Detta blir det inte för pensionsinkomster.

Det betyder att en pensionär som i år har 100 000 kr i arbetsinkomster får 20 000 kr i direkt skattesänkning. För dig som får arbetsinkomster från eget företag sänks också de sociala avgifterna rejält från och med 66 års ålder. De var förra året 10,21 procent, men har i år höjts med cirka 6 procentenheter. Största delen av den avgiften betalas tillbaka i form av framtida höjd pension.