Agenten: CIA hjälpte till att fånga Mandela

1:44 min

Det var ett tips från en CIA-agent som ledde till att Nelson Mandela kunde gripas 1962, uppger tidningen Sunday Times.

 

Nelson Mandela satt fängslad i 27 år för sitt motstånd mot apartheid i Sydafrika, innan han släpptes 1990 och blev Sydafrikas första svarte president 1994.

Det har länge varit oklart vad som skedde vid gripandet av Mandela 1962.

Avslöjandet i Sunday Times är baserat på en intervju med en före detta CIA-agent, Donald Rickard, som gjordes kort innan han gick bort tidigare i år. Officiellt vara Rickard placerad i Sydafrika som diplomat vid den här tiden.

Det är den brittiske regissören John Irvin som har intervjuat Rickard, enligt Sunday Times. Han är just nu aktuell med filmen "Mandelas Gun", om Mandelas korta tid som beväpnad rebell.

Mandela, som då ledde ANC:s väpnade gren ansågs vara terrorist och ett hot mot Väst. Han fanns fram till 2008 på USA:s lista över terrorister.

Situationen i Sydafrika påverkades då av kalla kriget. Enligt intervjun ska Rickard ha sagt att Mandela var "Den farligaste kommunisten".

USA:s roll i Sydafrika har fram till i dag ifrågasatts. Zizi Kodwa, talesperson för ANC säger att han fortfarande tror att USA lägger sig i vad som pågår i Sydafrika och att det nu står klart att de hela tiden motarbetat ANC, enligt BBC.

Mandela greps vid en vägspärr i staden Durban 1962. Rickard har sagt att det var han som tog reda på när och hur han skulle passera vägspärren.

Länge har omständigheterna kring Mandelas gripande varit oklara. CIA har tidigare tillbakavisat påståenden om inblandning i gripandet och man har inte velat släppa dokument från den tiden. De nya uppgifterna från Rickard kommer att sätta nytt press på CIA att släppa dessa dokument.