Polisen utreder inte människohandel

3:05 min

Fattiga EU-migranter i Avesta blir utnyttjade till att tigga. Det vittnar en hjälpgrupp och tiggare själva om. Det här kan vara människohandel, ändå lägger polisen inga resurser på att utreda saken.

Tomas Lundén är med i gruppen Hjälp Eu-migranter i Avesta och han är kritisk.

– Jag vill att myndigheterna ska agera. De har fått uppgifter från oss som de bör ta till sig och göra någonting åt och skapa bättre förutsättningar för dom som är utsatta, säger han.

Det var igår som P4 Dalarna kunde berätta om att tiggare i Avesta blir utnyttjade av två bröder som genom hot styr gruppen och tar pengar från folk.

Det har funnits en polisutredning om människohandel bland tiggarna i Avesta. I oktober förra året bröt sig nämligen två yngre män loss från gruppen och gick till polisen.

I förhören med dem kan man läsa att de har blivit utsatta för tvångsarbete i form av tiggeri. Pengarna de tjänade fick de lämna ifrån sig vid slutet av varje dag. Men den här utredningen lades ner med motiveringen att det var brist på bevis.

Också Tomas Lundén från gruppen Hjälp Eu-migranter i Avesta förhördes i den utredningen.

– Den lades ner för att det inte finns resurser till att fortsätta utreda saken. Samt att ingen av de här tiggarna törs vittna. Det är en stor besvikelse tycker jag, för så mycket information som dom fått av mig så bör de kunna göra någonting, säger han.

Åklagaren som fattade beslut om att lägga ner utredningen är Charlotta Stege Unger vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Hon skriver i ett mail till P4 Dalarna att ärendet inte var helt lätt att utreda, ingen ville prata med polisen och vissa personer hade redan lämnat landet. För att utreda den här typen av ärenden så krävs det omfattande utredningsinsatser. De resurserna stod inte till buds.

Lise Tamm, chef vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm säger att åklagarna satsar på att utreda den här typen av brott, men att de saknar särskilda utredare vid polisen ute i landet, däribland i Dalarna, som kan lägga resurserna som krävs på att utreda de här ganska svårutredda brotten.

– I samtal med utredaren i Avesta så framkom att de inte kunde tilldela resurser. Vi hade varit beredda att driva det, men utan utredare så går det inte, säger hon.

Mattias Skarp, chef för polisen i Avesta försvarar beslutet att inte till dela mer resurser.

– Jag kan delvis ha förståelse för att åklagaren tycker att vi skulle ha avsatt resurser för att dra ärendet hela vägen till ett åtal förhoppnnigsvis. Samtidigt kanske inte åklagaren fullt ut har bilden för vilka förutsättningar vi hade just då, säger Mattias Skarp, chef för polisen i Avesta.