Hotade tiggare för rädda för att polisanmäla

3:05 min

Tiggare i Avesta utnyttjas på ett sätt som skulle kunna vara människohandel. Och anledningen till att tiggarna inte anmäler är att de är jätterädda, det berättar journalisten Staffan Lindberg som granskat människohandeln för tiggeri.

En hjälpgrupp och flera tiggare själva vittnar om att de kontrolleras av två bröder, som hotar och tar pengar från dem.

Journalisten Staffan Lindberg på Aftonbladet har granskat människohandel för tiggeri och han berättar att de här tiggarna är oerhört rädda för de som kontrollerar dem, och därför vågar de inte anmäla.

– Polisanmälningarna handlade om ett femtio-tal fall förra året, och det är väldigt troligt att den verkliga siffran är mycket, mycket högre, men många är rädda att anmäla. De är jätterädda att de ska råka illa ut eller att deras barn ska råka illa ut, så de flesta offren kommer sannolikt aldrig gå till polisen, säger Staffan Lindberg.

Många kanske då tänker att man inte ska ge pengar till tiggare, men innebär det här att det är så här bland alla tiggare?

– Nej många är här frivilligt, och som tjänar hyggligt med pengar. Och det finns de som kan försörja sig, 100-200 kronor per dag är avgörande för en människa från Rumänien. Man ska gärna ge till tiggare, men man ska hålla ögonen öppna och vara vaksam, säger Lindberg.