Malmö

Efterlängtade hyrcyklar rullar nu i Malmö

3:38 min

500 cyklar fördelade på 50 stationer, det är resultatet av en tolv år lång process för att få hyrcyklar till Malmö. Hyrcyklarna är ett samarbete mellan Malmö Stad och Clear Channel som bekostat cyklarna i utbyte mot reklamytor.

– Det här har varit otroligt efterlängtat, både bland företagare och politiker och Malmöbor, säger Milan Obradovic, kommunalråd (S) med ansvar för teknik och miljö.

I Stockholm och Göteborg har det funnits hyrcyklar i många år, där är cyklarna populära turistattraktioner som vem som helst lätt kan hyra medan man i Malmö har man valt en lite annan modell.

Måste vara ansluten

Här är det bara på vissa stationer som man kan betala med kreditkort, på övriga måste man vara registrerad och ha ett konto på Malmö by Bike för att kunna plocka ut sin cykel men Milan Obradovic tror ändå att cyklarna är tillräckligt användarvänliga för turister.

– Som turist finns det många ställen man kan cykla runt på, Möllan, till exempel även om man bara kan använda cykeln i en timma innan den måste tillbaka till en station

Man kan ju alltid ta ut en ny cykel om man vill cykla mer.

Malmö stad har valt att varje cykel måste lämnas tillbaka på en av de 50 olika stationerna efter en timma, även om man hyr cykeln i 24 timmar. Detta för att man är rädd för att det ska bli tomt på stationerna om cyklarna är borta i ett dygn eller två.

– Man kanske testar en, två eller tre gånger innan man ger om det inte finns cyklar på plats på våra stationer, därför tycker vi att det är väldigt viktigt att man bara kan låna cyklarna en timme i taget.