Rwanda nekar till läckt FN-rapport

1:17 min

Rwandas president Paul Kagame tillbakavisar uppgifter i en läckt FN-rapport om att landet skulle stödja rebeller i grannlandet Burundi.

– Det viktigaste nu är att Burundi ser sina problem som sina egna och inte något som kommer utifrån, sa president Kagame vid en pressträff i Rwandas huvudstad Kigali nyligen.

Burundi har flera gånger anklagat Rwanda för att stödja rebeller inne i Burundi som vill störta presidenten Pierre Nkurunziza.

Spänningen mellan länderna har ökat markant den senaste tiden. I förra veckan utvisade Rwanda 1500 burundier tillbaka till sitt hemland.

Rwanda säger att de är illegala immigranter som vägrade att låta sig förflyttas till ett flyktingläger. En del menar att det här är ett svar på att Burundi tvingat tusentals rwandier att fly Burundi.

Samtidigt är FN mycket bekymrad över läget i Burundi. Ett år efter ett kuppförsök i huvudstaden Bujumbura säger FN-talesman Farhan Haq att hundratals människor nyligen gripits i två svep i huvudstaden, mest unga män från de områden där motståndet mot president Nkruniziza varit som störst.

Burundi har dragits in i en virvel av lågintensivt våld sedan presidenten valde att ställa upp en tredje mandatperiod förra året. Alla fria medier har stängts ner.

Över 500 har dödats och mer än kvarts miljon människor har flytt landet. Många fruktar nu att konflikten kan sprida sig till grannländer som Rwanda och Kongo-Kinshasa.