Asylboende bor för trångt

0:51 min

De asylboende som bor i Björkhaga semesterby i Sanda, kan tvingas flytta, för att rummen de bor i är för små. Det gör Renee Johansson som ansvarar för boendet mycket upprörd.


Först godkände Migrationsverket en rumsyta på tre kvadratmeter, men nu ställs krav på minst fem kvadratmeter, vilket innebär att de asylsökande kan tvingas att flytta.

- Vi har inte fått någon förvarning alls om det här. Jag, som boendeansvarig, får veta det här av de som bor här. Jag har inte kunnat förebereda dem, inga indikationer har kommit tidigare, säger Renee Johansson.

Dessa direktiv meddelas alltså boendet utan att några klagomål framförts från de boende. Enligt Renee Johansson är de boende mycket nöjda och vill bo kvar.

- Det är min familj. Jag tänker inte låta dem flytta, inte förrän jag vet vad jag kan göra. Kommer det en buss får vi ockupera huset, säger hon.

Vid Björkhaga i Klintehamn bor i dag 29 asylsökande flyktingar. De hotas nu av omdelbar utrymning. Anledingen är att Migrationsverket inte vill förnya det kontrakt som gällt i sex månader och som går ut på lördag. Vart de boende nu ska flytta vet de inte.