Många oroliga för 15-årig flicka som tigger i Avesta

1:58 min

En 15-årig flicka sitter och tigger på gatan i Avesta. Men trots att det gjorts flera anmälningar till socialtjänsten med oro för att flickan far illa, så händer det inget.

– Det här är inte bra, barn ska inte vara här på dom premisserna som hon är här. Hon ska vara hemma och gå i skolan, säger Annelie Philgren som är en av dem som gjort orosanmälningarna.

I veckan har P4 Dalarna berättat om att fattiga EU-migranter i Avesta blir utnyttjade genom tiggeri. Till exempel finns det vittnesmål om att personerna som tigger i kommunen inte får behålla pengarna de tjänar. Det har funnits en polisutredning om människohandel, men på grund av resursbrist hos polisen så lades den ned.

Den här 15-åriga flickan ingår i gruppen av EU-migranter som finns i Avesta. Det är på grund av hennes unga ålder som Annelie Philgren och andra i gruppen Hjälp EU-migranter i Avesta gjort flera orosanmälningar till kommunen.

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten. Det kallas orosanmälan.

Men eftersom det råder sekretess hos socialtjänsten så vet Annelie Philgren inte huruvida kommunen har agerat på något sätt, men klart är i alla fall att flickan fortfarande sitter och tigger i Avesta.

– Dom första orosanmälningarna gjorde vi i januari-februari, men sen åkte hon tillbaka till Bulgarien och då utgår vi ifrån att då blev väl allt nedlagt, men nu är hon ju tillbaka här i stan så det är väl kanske dags att göra en ny orosanmälan, säger Anneli Philgren.

Hur bor flickan?

– Ja, de sista två veckorna har hon bott i en bil.

Vad hoppades ni på med era anmälningar?

– Att man skulle gå ut och träffa den här tjejen och sen se till att hon kom tillbaka hem till Bulgarien där hon har boende och har möjlighet att gå i skolan, säger Annelie Philgren.

Socialförvaltningen i Avesta uppger till P4 Dalarna att de inte kan kommentera det enskilda fallet.

– Vi kan ju inte heller informera anmälare om vad som händer, eftersom vi har sekretess i enskilda ärenden, säger Ann-Christine Magnusson, socialchef i Avesta.

Men hon försäkrar att socialtjänsten hanterar alla orosanmälningar om barn på samma sätt.

– Vi är skyldiga att utreda barn som riskerar att fara illa, vare sig de är EU-migranter eller kommuninvånare, säger socialchefen.