Unionen lagt ner klubb på APM Terminals

1:19 min

Klocka fyra idag inleder Hamnarbetarförbundet sin tredje dygnsstrejk i containerhamnen, för att fritt kunna fungera som en fackförening - något som de säger sig inte kunna för arbetsgivaren APM Terminals.

Även andra fackföreningar har problem på APM Terminals - sen i våras har tjänstemännen i Unionen lagt ner sin klubb - då de säger sig blivit överkörda av företaget.

För första gången finns alltså ingen klubb för tjänstemännen i Unionen i containerhamnen. Efter att APM Terminals tog över driften av containerhamnen för flera år sen började det. Företaget lyssnade inte och samverkan mellan fack och arbetsgivare blev allt sämre. Det erfar P4 Göteborg efter att ha pratat med bland annat ombudsmän från Unionen som numera tagit över den fackliga kontakten med bolaget.

Hamnarbetarförbundet kämpar för en normal svensk förhandlingsordning och skriver på sin hemsida att "APM:s bolagsledning har sedan en lång tid tillbaka försökt att styra vilka och hur många personer som tillåts företräda fackföreningen på förhandlingar, strypt möjligheten att förmedla aktuell information till berörda medlemmar och lagt sig i avdelningens och förbundets interna organisation."

Hamn fortsätter APM "verkar inriktad på att styra genom diktat och konfrontation snarare än dialog och överenskommelser."

Transports ordförande i hamnen Patrik Östbjerg säger till P4 Göteborg att det blivit svårare med fackligt arbete under APM, att de i bland har synpunkter på hur många som förhandlar och att de vill begränsa information till berörda under pågående förhandling. Dessutom understryker Patrik Östbjerg att Hamns konflikt inte är riktad mot Transport.

APM Terminals säger i en kommentar att de inte försöker begränsa Hamnarbetarförbundets information till medlemmarna och att de uppfattat att Unionen lagt ner sin klubb på grund av bristande intresse och engagemang.