Jönköping

Socionomer hinner inte med sitt jobb - facket slår larm

1:57 min

Åtta av tio socialsekreterare och socionomer i länet har så hög arbetsbelastning att de knappt hinner med sitt jobb.

Nu slår facket larm och hävdar att arbetssituationen för socialsekreterarna måste förändras nu och att politikerna måste lyfta frågan.

Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, är också trött på att politikerna ofta skyller arbetsbelastningen på flyktingkrisen.

Det är ett kritiskt läge och har varit det rätt länge. Och vi är upprörda över att man retoriskt ofta pratar om att det är flyktingkrisen som är orsaken, våra siffror visar att det är var redan 2012 och 2014, men man har blundat för det här.

Enligt fackets senaste Novusundersökning visar det sig att nästan alla som jobbar som socialsekreterare i Jönköpings län tycker arbetsbelastningen är alldeles för hög, och mer än varannan anställd har till och med övervägt att sluta jobba som socialsekreterare eller socionom.

En av de är Malin Viberg som jobbar med barn och unga i Jönköpings kommun. Sen hon började för lite mer än två år sen är hon den enda som inte bytt jobb.

– Mest besökta appen i telefonen är Platsbanken, brukar vi skoja om. Det gör man till och från när man är frustrerad på organisationen, det är aldrig barnen eller ungdomarna som jag jobbar med som är orsaken till att jag scrollar på Platsbanken.

Enligt Gabriella Lönn, kristdemokratisk kommunalråd i Jönköping, så gäller problemet inte enbart Jönköping.

– Det här är ett problem som finns över hela landet, Jönköping är inte på något sätt ensamma om att ha det här problemet, säger Gabriella Lönn.

Men vem har ansvaret för att lösa det här problemet?

– Det är klart att politikerna har ansvaret. Regeringen, både den nuvarande och förra, har gjort krafttag för att lösa det här, säger Gabriella Lönn som tror det är viktigt att en övergripande översyn görs för att lösa problemet.

Lyssna på hela inslaget i spelaren i toppen. Lyssna även på intervjun med Gabriella Lönn nedan.