Branden i Kanada har tagit ny fart

1:44 min

I Kanada har den enorma skogsbranden i Albertaprovinsen tagit ny fart det senaste dygnet, och tvingat fram nya evakueringar av tusentals människor, framförallt av dem som arbetar i de många oljesandfälten i området.

– Det ser rätt illa ut det här, konstaterar en nyss evakuerad oljearbetare när han kör bort från lågorna.

Röken ligger tjock både i och runt bilen, sikten är nästan noll, aska regnar ner över bilkonvojen, och hela himlen är färgad otäckt orange av de milslånga eldhärdar som omger vägarna.

Maxgränsen för otjänlig luft här i området är egentligen 10, men i går steg värdet till 38.

För i går vände den viktiga vinden i det skogsbrandsdrabbade området och elden började snabbt sprida sig norrut, mot de många anläggningar för oljeutvinning som finns i Kanadas Albertaprovins.

Dessutom har det ovälkomna varma och torra vädret återvänt, vilket än en gång försvårar arbetet med att försöka bromsa brandens framfart.

De tiotals meter höga lågorna tar sig nu fram med en hastighet av 30 till 40 meter per minut, och den totala skogsbrandsytan har vuxit till nästan 3 000 kvadratkilometer.

Det förnyade hotet mot Albertas oljesandsanläggningar ledde först till beslutet att evakuera 4 000 oljearbetare, i morse justerades siffran upp till det dubbla, 8 000 måste evakueras, och det snabbt.

Oljeproduktionen i området är i princip stängd, och avbräcket påverkar förstås världsmarknadspriset på olja.

Det är inte bara Albertas oljesandsanläggningarna som nu än en gång hotas, branden växer även i riktning mot staden Fort McMurray.

Dess nära 90 000 invånare är visserligen redan evakuerade sedan drygt två veckor, men det förvärrade läget gör nu att oron åter växer för stadens infrastruktur.