Tre kvar på sjukhus efter ammoniakutsläpp i Källby

1:22 min

I samband med ett arbete på Dafgårds fabrik i Källby har det via en ventil läckt ut ammoniak. Två personer blev allvarligt skadade och åtta fick lindriga skador. 

Enligt stabsbrandmästare Kenth Johansson har ett 20-tal personer blivit omhändertagna av sjukvårdspersonal på plats. Skaraborgs sjukhus meddelade att elva  fördes med ambulans till sjukhus. 

– Det är lite oklara skador, en del är illamående men jag vet att några fått frätskador på armar och ben, säger Kenth Johansson. 

Hur kunde så många drabbas?

– Det jobbas ju dygnet runt där, de är runt tusen personer, så flera har kontaminerats. Man uppskattar att det är 150 kilo som läckt ut, säger han. 

Ola Larsson är pressansvarig på Dafgårds och säger att det handlar om en läcka i en ventil.

– I samband med ett underhållsarbete är det en ventil som har läckt ut ammoniakgas från en kylcentral. Läckan är nu åtgärdad och tätad. I samband med det här är det två personer som har körts till sjukhus. 

De som skadades jobbade på fabriken. Hur kylaggregatet hade kunnat springa läck kan inte Ola Larsson förklara i nuläget men polisen har spärrat av och har gjort en anmälan om arbetsplatsolycka.  

Skaraborgs sjukhus skriver i ett pressmeddelande att elva personer fördes till sjukhus för vård, varav sex till Skaraborgs Sjukhus Lidköping och fem till Skaraborgs Sjukhus Skövde. I Lidköping ligger fyra patienter kvar för vård medan två personer har lämnat sjukhuset. I Skövde ligger en patient kvar för observation medan övriga fyra har lämnat sjukhuset.