Angreppen mot den Putinkritiska oppositionen allt mer brutala

2:37 min

I Ryssland blir angreppen mot den Putinkritiska oppositionen allt mer brutala. I södra Ryssland i Anapa angreps Alexej Navalny av män i kossackuniform i går. En av flera attacker mot ryssar, som brännmärks som utländska agenter.

Vad var det som hände egentligen när oppositionsledaren Aleksej Navalny och hans vänner kom till flygplatsen i Anapa efter att ha bergsvandrat i Kuban i södra Ryssland? 

Hur visste kossackgruppen att Navalnys sällskap där barn och kvinnor ingick hade hajkat i bergen och skulle ta flyget till Moskva just då?

En koordinerad attack, skriver Navalny själv, sedan han och de andra först fått mjölk hällda över sig. Enligt rysk folklore en form av rening, enligt kossackerna själva var det mildare och lättare att tvätta bort än den gröna "seljonka" ett antiseptiskt medel som tidigare använts av nationalister mot ryssar som brännmärks som förrädare eller helt enkelt utländska agenter.

I videon hörs tydligt kossacker skrika: Ockupanter ni är inte välkomna här, lämna vårt Kuban, samtidigt som de fysiskt knuffar gruppen och slutligen boxas Artjom Torsjinskij till marken. Han jobbar på oberoende tv kanal Dozd och blev sparkad när han låg på marken. Han skadades svårast av sex som togs till sjukhus.

Polis kom först sedan en kvinna förtvivlat skrikigt på hjälp.

Men kossackerna själva hävdar att en av Navalnys män börjat bråket, genom att armbåga en äldre kossack. Dock visar sig det vara ett svar på att en annan av Navalnys män helt oprovocerat blivit boxad av en ung kossack.

Videon filmades av kossackerna själva, för att använda mot Navalnys antikorruptionsfond, men analyser av bilderna kommer nu också användas i en polisutredning av fallet.

Motsvarande fysiska attacker har blivit vanligare, Navalny har fått antiseptisk vätska sprutad mot ögonen i Moskva, en annan oppsitionsledare fick en tårta i huvudet utan att någon på restaurangen ingrep. Förövarna kunde fritt filma sitt angrepp.

Författaren Ljudmilla Uliltskaja angreps med grön antiseptisk vätska vid en ceremoni för att prisa unga gymnasister i en uppsatstävling. De blev också angripna och kallades utländska agenter i centrum av Moskva.
Människorättsveteranen 90 åriga Ljudmilla Alexejeva säger till Ekot att våldet är något nytt och ett mycket skrämmande tecken på hur lite mänskliga rättigheter respekteras i dagens Ryssland.