Misstänkte pedofilen hade uppdrag med barn - åt socialtjänsten

3:14 min

Socialtjänsten la ner en orosanmälan mot en nu misstänkt pedofil. Nu står det klart att pedofilen själv jobbade ihop med socialtjänsten som kontaktperson för barn.

Den man i 60-års åldern som nu står inför rätta för sexuella övergrepp och våldtäkt på barn har haft själv haft uppdrag av socialtjänsten i Sundsvall. Det berättar SVT Västernorrland idag. Mannen är också utbildad socionom och ska ha jobbat inom hemvården tidigare. 

Det var under åren 1998-2011 som den nu misstänkte pedofilen ska ha varit kontaktperson för minst två pojkar och en person enligt LSS (Lagen om stöd och service). Han har också fått ersättning för detta av socialtjänsten i Sundsvall kommun.

2009 ska socialtjänsten ha gjort en bedömning av mannen och han bedömdes då som lämplig av samma socialtjänst som 2013 valde att inte gå vidare med och polisanmäla en orosanmälan gällande en flicka i hans närhet. Samma flicka som han nu är åtalad för sexuella övergrepp mot.

Så här efteråt kan man ju bedöma att han inte var lämplig, men han fanns inte i brottsregistret då.

Nu, 2016, står mannen åtalad för flera övergrepp på barn. I de fallen pågår nu rättegång som återupptas under torsdagen.

Övergreppen mot olika barn ska ha pågått under mycket lång tid och åklagare Daniel Brodén berättar att det ska finnas fyra fall som har skett så långt tillbaks i tiden att de nu är preskriberade.