Här är företaget som teknikdetoxar sin personal

4:05 min

På konsultföretaget Crossnet genomförs en så kallad "digital detox". Inga mobiler, inget mejlläsande och inget pillande med läsplattan, helt enkelt. 

Den digitala avgiftningen som företaget genomför innebär att de anställda, även cheferna, har helt teknikfria möten och dessutom har två så kallade "fokustimmar" på förmiddagen och eftermiddagen. Under de timmarna stänger man helt av mailen och telefonen, för att helt fokusera på sin arbetsuppgift. 

Idéen till "detoxen" fick vd:n Lennard Björk från telebolaget Telenor:

– De har ett projekt som heter "workfulness", och de ville göra en test hos oss. 

En sort mindfulness på jobbet?

– Det kan man säga. Det var en rolig grej som vi ville vara med på, och ju mer tiden gick insåg vi att det här fyller ett stort värde och behov. Det svarar mot något som vi själv har ställt oss frågor kring. Hur kan vi öka fokus på arbetsplatsen?

Ludvig Bergander, som är anställd på konsultfirman, var lite osäker i början.

– Instinktivt ville jag ha mobilen på en armlängds avstånd. Blir jag verkligen mer effektiv genom att inte använda min mobil eller min mail, de är ju gjorda för att jag ska bli mer effektiv.

– Men efter det här förstår man att hjärnan fungerar så att man behöver vila från avbrott av den här typen för att fokusera bättre.