Flicka kidnappad av Boko Haram räddad

6:58 min

En av de över 200 nigerianska skolflickor som kidnappades av den IS-anknutna islamistgruppen Boko Haram för drygt två år sedan har räddats. Hon är den första av de kidnappade flickorna att räddas sedan de första månaderna efter kidnappningarna. 218 av flickorna saknas fortfarande.

Den nu räddade flickan påträffades i går i Sambisaskogen, nära gränsen till Kamerun, av en frivillig beväpnad självförsvarsgrupp som bildats för att just bekämpa Boko Haram. En av de frivilliga kände igen flickan, och hon togs till sin mamma, som bekräftade hennes identitet.

– Hon kallas för Amina och sägs vara 19 år. Hon var alltså 17 år när hon fördes bort, berättar Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg i Studio Ett kväll.

– Hon hittades dessutom med ett litet barn på ryggen och tillsammans med en man som nu misstänks vara medlem i Boko Haram. Flickan och hennes fyramånaders bebis har nu förts för att genomgå en medicinsk kontroll, och mannen är gripen.

Det var i april 2014 som beväpnade islamister från Boko Haram sent en natt anlände till orten Chibok, i nordöstra Nigeria. De stormade en internatskola och kidnappade 276 flickor som bodde där. Kort efter kidnappningarna lyckades flera av flickorna fly, många av dem genom att kasta sig av de lastbilsflak de transporterades på.

Kidnappningarna ledde till stor internationell uppmärksamhet och ilska. Men trots det, och trots flera militära offensiver mot Boko Haram har de flesta av flickorna inte kunnat hittas. USA skickade kort efter kidnappningarna 80 soldater till Nigerias grannland Chad för att bistå i sökandet, och under de efterföljande månaderna fritogs, eller flydde, ytterligare ett antal av flickorna. Men 219 av dem har alltså förblivit försvunna.

– Jag tror det var en tillfällighet att flickan hittades, för självförsvarsgrupperna vågar vanligen inte ge sig in för långt i Sambisaskogen, säger Richard Myrenberg.

Vad har hon berättat om vad hon varit med om?

– Vi har inte fått reda på så mycket ännu. Hon har sagt att alla flickorna som kidnappades finns kvar i Sambisaskogen, hon har också sagt att sex av flickorna har dött i fångenskapen men vi vet ännu inte under vilka omständigheter eller om den uppgiften stämmer.

I förra månaden publicerades det första livstecknet från dem på två år i form av ett videoklipp. I filmen syns 15 av flickorna i svarta heltäckande kläder. Många av de kidnappade flickorna var kristna, men har av Boko Haram tvingats att konvertera till islam. I maj 2014 offentliggjorde Boko Haram en annan film, som visade 130 av flickorna när de reciterade koranen.

– Armen har ju tidigare gått ut med uppgifter att de stött på några av Chibok-flickorna som tidigare visat sig inte vara sant. Och det finns nog en stark vilja från armén att visa på framgångar i kampen mot Boko Haram och där har de här flickorna ett stort symbolvärde. Sen är det svårt att veta exakt vad som händer i det här området i nordöstra Nigeria för mobilnätet har slagits ut så det kan dröja flera dagar innan man får relevant information vad som händer.

Hur speciellt är det att den här flickan hittades?

– Historien har ett stort symbolvärde. Det visar dels på Boko Harams hänsynslöshet men också på Nigerias oförmåga att skydda sin egen civilbefolkning. När de kidnappades var det ett hårt slag, men det var också första gången Boko Haram härjningar på allvar uppmärksammades i omvärlden. Så det är klart att det här en stor lättnad och glädje i Nigeria och man ser det som ett första steg för att fler ska bli fria, säger Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg.

De senaste dagarna har nigerianska medier rapporterat att landets militär inlett flera offensiver mot Boko Haram i Sambisaskogen. Den islamistiska organisationen har den senaste tiden förlorat det mesta av det område den tidigare kontrollerade.