Högerextrema aktiviteter ökar i Stockholm

0:57 min

De högerextrema gruppernas aktiviteter i Stockholm ökade förra året jämfört med 2014, visar en kartläggning av den antirasistiska tidskriften Expo.

Den så kallade Intoleransrapporten är en kartläggning som den antirasistiska tidskriften Expo genomför årligen över högerextrema grupperingars aktiviteter i Sverige.

I den förra kartläggningen, som gällde 2014, noterade man den största nazistiska mobiliseringen sedan andra världskriget. Det var valår, Svenskarnas parti storsatsade på kommunvalet och rörelsen hade vind i seglen.

Men Svenskarnas partis satsning på 10 000 röster nationellt, och strävan efter att få platser i Sveriges kommuner, misslyckades och partiet lades ner.

Den nya Intoleransrapporten över 2015, som publiceras i dag, visar på en minskning i Sverige av högerextrema aktiviteter. Med aktiviteter menar tidskriften Expo till exempel flygbladsutdelning, föreläsningar och demonstrationer, men också kampsportsträning och annat som syftar till att stärka rörelsens förmåga.

Annat är det dock i Stockholms län. Här har aktiviteterna från högerextrema grupperingar ökat mellan 2014 och 2015.

Anna-Sofia Quensel är researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, och hon som har gjort den här kartläggningen. och förklarar ökningen i Stockholm:

– Stockholm är ju en storstadsregion med många människor, och då också många aktivister. Vad som också hände 2015 var att Svenskarnas parti lade ner och då minskade aktiviteterna i landet men ökade här i Stockholm, framförallt med Svenska motståndsrörelsen, eller Nordiska motståndsrörelsen som de kallar sig idag. Plus förstås situationen med många flyktingar som kom i höstas då många aktioner gjordes med anledning av det.

Hur märker man av detta?

– Som boende i områden där de nya modulboendena planeras sprids mycket propaganda i brevlådorna, klistermärken och flygblad som delas ut.

En av organisationerna som tidskriften Expo tar upp är till exempel den polska ungdomsgruppen Semper Fidelis, som P4 Stockholm rapporterat om tidigare. De startade sin verksamhet i slutet av förra året, men har framförallt i år börjat synas allt mer, och genomföra fler aktiviteter.

En annan aktivitet i Stockholmsområdet som började förra året är den så kallade Folkets demonstration, som började genomföras under 2015, men som vuxit sig starkare under 2016, och som genomfördes på Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

Demonstrationen arrangerades av en verksam SD-politiker, och samlade bland annat representanter från den rasideologiska och högerextrema miljön.