Radarproblem lösta – fortsatta förseningar väntar

1:48 min

Under flera timmar har det varit problem med flygtrafiken i Sverige. Vid 13.20 kom beskedet att radarproblemen var lösta, men följdförseningarna är stora och det kommer att dröja många timmar innan flygtrafiken flyter på normalt igen.

Är du påverkad av stoppet? Swedavia hänvisar till sin sajt. Även Luftfartsverket informerar.

– Det känns inget vidare när man ska åka iväg och det blir förseningar, man vet ju inte hur lång tid det tar. Det är ingen som vet någonting verkar det som, berättar Arlanda resenären Ingrid Backman.


– Jag är på väg till Portugal och det ser ut som att det är ett rött sträck där just nu. Jag avvaktar, så får vi se vad som händer, säger Tomas Andersson som också reser från Arlanda.

Det är många som påverkas av flygstoppet tidigare idag. Flygtrafiken kom visserligen igång igen kvart i två efter att helt ha stått stilla under två timmar på grund av ett radarfel. Under den tiden kunde plan som redan var i luften landa manuellt, men inga kunde lyfta och nu försöker flygtrafikledningarna på Arlanda och andra flygplatser i landet successivt att få igång trafiken till det normala igen. Men det tar tid och följdföreseningarna är stora. Ulf Wallin är informationsansvarig på Swedavia som driver Alanda flygplats.

– Det är ganska många flyg som har ställts in. Det beror ju på att flygplan som skulle ha flugit från Arlanda inte har kommit hit utan under det här stoppet så blev de stående på andra flygplatser eller fick slingas om till andra flygplatser, så att det har ganska stor påverkan. Men vi hoppas ändå att någon gång under kvällen komma tillbaka till vanlig tidtabell igen, säger han.

Vad är det som har orsakat de här störningarna?

– De uppgifter vi fick från Luftfartsverket, som sköter trafikledningen i flygledartornen, var att datakommunikationen som påverkar deras trafikledningssystem, som gör att de kan styra och se trafiken på dataskärmar, upphörde på något sätt att fungera och vad det beror på det vet vi inte, berättar Ulf Wallin

Hur kan ett system slås ut så här?

– Det finns ju olika reservsystem givetvis, men i det här fallet verkar allting ha påverkats. Man kan säga att det här är oerhört ovanligt i alla fall, säger Ulf Wallin.

Vakthavande befäl vid gränspolisen på Arlanda sade vid 12-tiden att det inte hade några uppgifter på att det skulle ligga något brott eller sabotage bakom problemen med radarfelen. Infrastrukturminister Anna Johansson ska kalla till sig berörda myndigheter för att gå igenom vad som har hänt, vad som kan ligga bakom felet och vad som kan göras för att undvika att det händer igen.