Minnesmärke över Utøyadådet blir rättssak

1:25 min

Svenske konstnären Jonas Dahlbergs minnesmärke efter terrordådet på Utøya blir en fråga för norskt rättsväsende.

- Vi stämmer staten för att vi menar att minnesmärket är mycket olämpligt och skulle vara till stor skada för grannarna, säger deras advokat Harald Stabell.

Jonas Dahlberg har fått i uppdrag att utforma det nationella minnesmärket i form av ett fysiskt sår i naturen. Konstnären vill bland annat kapa av udden Sørbråten några hundra meter från Utøya och på en klippvägg där rista in namn på dem som dödades under terrorangreppet för snart fem år sedan, men många av grannarna har länge protesterat mot den konstnärligt starka minnesplatsen.

Enligt en rapport från Norges nationella kunskapscenter om våld och traumatisk stress kan bygget ge grannar psykosociala problem. Trots det sade den norska regeringen i mars ja till den plan som ska möjliggöra minnesmärket, men grannarna ger alltså inte upp.

Nu blir det tingsrätten i Hønefoss som får avgöra om bygget får genomföras eller inte. Advokat Harald Stabell räknar med att saken kommer upp i rätten i höst. Enligt uppgifter till Ekot blir det upp till domstolen att bestämma om byggstarten för minnesmärket ska skjutas upp tills saken är rättsligt avgjord.