Cinemateket minskar i Göteborg och Malmö

2:28 min

Filminstitutets filmklubb Cinemateket, som visar film bortom den ordinarie repertoaren, bantar verksamheten i Malmö och Göteborg från och med årsskiftet. Förklaringen är att både Filmarkivet i Stockholm och många utländska filmarkiv har blivit restriktivare med utlån av analog film samtidigt som Cinemateket ska lägga mer resurser på att visa digital film utanför storstadsregionerna.

På biografen Capitol i Göteborg är föreståndaren Katarina Lorentzon besviken. 

– Det är naturligtvis väldigt ledsamt eftersom vi har kört Cinemateket här i många år, med bra program, bra publiksiffror. Och det har varit en viktig del av Göteborgs kulturliv att man har kunnat erbjuda möjligheten att se även äldre film, säger hon.

En förklaring till nedskärningarna är att Cinemateket har valt att viga resurser åt den nya satsningen Cinemateket c/o, som från och med i höst kommer att visa film även i städer där analog film inte längre kan visas, till skillnad från i de tre största städerna. Satsningen har möjliggjorts av den pågående digitaliseringen av det svenska filmarkivet.

– Utbudet är rätt så begränsat när det gäller det digitaliserade filmarvet, men det har ändå kommit upp i en nivå där vi inte längre kan bortse från vårt nationella uppdrag, säger Danial Brännström, chef för Cinemateket.

Men framförallt handlar det enligt Danial Brännström om att både Svenska Filminstitutets filmarkiv i Stockholm och många utländska filmarkiv har blivit restriktivare med att låna ut analog film, samtidigt som även det digitala utbudet är begränsat. 

– Vi har helt plötsligt hamnat i en situation där vi inte får tag på nog mycket analog film eller digital filmhistoria att visa utanför Filmhuset i Stockholm. Så vi måste dra ner antalet visningar i Göteborg och Malmö oavsett den här satsningen eller inte.

Bilden bekräftas av Filmarkivets chef Jon Wengström, som menar att det blivit svårare att låna film från utländska filmarkiv och att många av arkivets analoga filmer, inte minst de utländska, inte kommer att kunna ersättas om de slits ut. 

– För att säkerställa att vi kan visa dem hos oss i Stockholm också om tio år, om 20 år, om 50 år, så måste vi bli mer restriktiva med visningar av dem, för vi kommer inte att kunna ersätta dem. Det är en väldigt tråkig utveckling men det är den utveckling som är.

Om det nu är så att en analog film slits varje gång den visas, spelar det då någon roll om den visas i Stockholm eller Malmö?
– Nej, det gör det ju inte, men om man enbart visar på ett ställe istället för på tre så slits det ju mindre.

Katarina Lorentzon på Capitol i Göteborg invänder att filmerna har arkiverats för att visas.

– Jag förstår på sätt och vis att man inte vill slita på filmerna, å andra sidan är de sparade för att de ska användas. Det är tråkigt att man plötsligt anser att man bara kan visa de äldre kopiorna i Stockholm. Att jämställa oss med landsorten och ställa landsorten mot Stockholm blir ju tråkigt.

Förhandlingarna om exakt hur mycket Cinematekets verksamhet i Malmö och Göteborg ska minska pågår fortfarande, men enligt Danial Brännström rör det sig om en "kraftig minskning".