Mycket skräp hamnar i fel tunna

1:46 min

Nu har fem kommuner i länet analyserat 12 ton hushållsavfall och man kan konstatera att farligt avfall hamnar fel och att hushållen slarvar med källsortering.


Det slarvas en hel del då det gäller sortering av matavfall och brännbart avfall. Det visar en gemensam plockanalys av 12 ton hushållsfall, som Piteå, Boden, Luleå, Älvsbyn och Kalix kommuner genomförde förra året under två månader.

– Att sortera matavfall borde vara väldigt enkelt, men tyvärr är det så att en tredjedel av allt matavfall hamnar i kärlet för brännbart. Jag tycker att alla borde kunna sortera matavfall säger Erika Lundström, miljö- och kvalitetschef vid Luleå renhållning.

Hela 39 procent av det som läggs i de brännbara kärlen är förpackningar och tidningar som hade kunnat materialåtervinnas.

– Det är både en kostnad för renhållningskollektivet, men det är också ett slöseri på material. Både kartonger och tidningar kan återvinnas upp till sju gånger, säger Tommy Johansson, miljöingenjör vid Kalix kommun.

Bland det brännbara avfallet hittades även 0,5 procent farligt avfall som batterier och lampor. Under ett år skulle det motsvara totalt över 781 000 batterier och 693 000 lampor i de fem kommunerna.

– Det är så mycket föroreningar som släpps ut i luften när man eldar upp tungmetaller, så det ska definitivt inte slängas i brännbart avfall, säger Tommy Johansson.

En som ser svårigheter med att avfallssortera är Frida Lampa från Luleå.

– När man bor i lägenhet är det ganska svårt att ha flera kärl för olika avfall, säger hon.