Relationer med Kina den stora utmaningen

1:53 min

I Taiwan har i dag landets första kvinnliga president svurits in. Men Tsai Ing-wen måste tackla både en sviktande ekonomi och inte minst relationen till Kina. Hon vann en jordsskredsseger i valet bland annat på grund av sin självständighets-linje.

Tsai Ing-wen svors in som Taiwans fjortonde president i dag, och blev den första kvinnliga personen att ta emot det tre kilo tunga gröna jadesigill som följde det kinesiska nationalistpartiet från det kinesiska fastlandet då de båda länderna splittrades efter det kinesiska inbördeskriget.

Tsai Ing-wen och hennes självständighetssträvande parti vann stort i valet i januari i år och mottogs med jubel av väljarna. En viktig del av dem var unga med förhoppningar om både en tydlig taiwanesisk identitet, och fler arbetstillfällen för yngre.

Nu börjar det svåra arbetet för Tsai som måste bevisa att hon och hennes nya regering klarar av den diplomatiska balansakten med Kina utan att skada de viktiga handelsförbindelserna, och därmed den krympande taiwanesiska ekonomin.

Tsai Ing-wen har lovat att verka för en fredlig och stabil utveckling av relationerna mellan Taiwan och Kina, men måste samtidigt tillfredsställa de väljare som ansåg att den tidigare presidenten från nationalistpartiet gick för långt, då han bland annat deltog i vad som såg ut som ett intimt toppmöte med Kinas president Xi Jinping.

Kina och Taiwan uppnådde en filosofisk konsensus 1992 då båda sidors ledare kom överens om att det bara finns ett Kina, men att var och en kan göra sin egen tolkning av vad Kina innebär. Det kinesiska kommunistpartiets ledning har sagt att denna konsensus är nödvändig för framtida relationer.

I sitt första tal som president nämnde Tsai Ing-wen indirekt den historiska överenskommelsen, men undvek att diskutera den eller att ge den någon specifik tolkning.

Däremot kommer hon att tvingas göra praktiska tolkningar av den, och om hon lyckas att göra det elegant nog blir sannolikt avgörande för hennes regering och för relationerna över Taiwansundet de närmaste åren.