Kinesiska myndigheters nätpropaganda kartlagd

1:32 min

Varje år kan nära 500 miljoner kommentarer på internet i Kina skrivas i propagandasyfte inne på myndighetskontor, enligt en ny studie från Harvard-universitetet i USA.


Kinesiska internetanvändare är ofta väl medvetna om att kommentarer på bloggar och sociala medier på internet skrivs för att styra opinionen i den riktning kommunistpartiet önskar. De som skriver sådana kommentarer kallas i folkmun föraktfullt för wumaodang, 50-örespartiet, eftersom sysslan förekommit som extraknäck. De som skrivit en politiskt korrekt kommentarer antas ha fått 50 öre för besväret.

Men i en ny studie av tre forskare på Harvard-universitetet framträder ingen bild av pyjamasklädda gamla hemmafruar framför dataskärmar, utan av hundratusentals tjänstemän på små avlägsna myndighetskontor. Sysslan har alltså i hög grad lagts på tjänstemän.

Studien tar sin utgångspunkt i e-post ur en läcka från ett lokalt propagandakontor i provinsen Jiangxi 2013 och 2014. Forskarna har sedan analyserat mer än 40 000 inlägg på nätet som man med säkerhet kan spåra till myndighetskontor.

Utifrån mängden kommentarer som vällt ut från kontoren i Jiangxi har forskarna sedan beräknat att volymen som produceras av tjänstemän i hela landet kan uppgå till omkring 488 miljoner per år, vilket motsvarar var 178:e nätkommentar på det kinesiska nätet.

Innehållet är enligt studien i hög grad utformat för att distrahera dem som diskuterar ett känsligt ämne, snarare än att bemöta kritik mot myndigheterna.

Chanserna att genomför liknande studier i framtiden har minskat i och med att Kinas kortlivade bloggboom är över, och åsikter nu mestadels torgförs genom det social mediet Weixin eller Wechat, där bara vänner kan se innehållet.