Lökodlare nekas dispens att använda bekämpningsmedlet Stomp

2:10 min

I dag fastställde Mark- och Miljödomstolen ett beslut från Kemikalieinspektionen som innebär att svenska lök- och bönodlare inte får dispens att använda bekämpningsmedlet Stomp.

För Thorbjörn Hagström i Kastlösa på Öland innebär det slutet för hans lökodling.

– Om det här slår igenom nu med förbudet så kommer vi inte odla lök till nästa år, det har vi bestämt.

Små lökstrån tittar redan upp i den Öländska åkern - men också mängder av ogräs..

– Ja det finns andra medel som tar ogräset idag men tyvärr tar dom löken också.

Enligt lökodlarbranschen är bekämpningsmedlet Stomp helt nödvändigt, men i dag fastställde Mark- och Miljödomstolen ett tidigare beslut från Kemikalieinspektionen om odlare inte får dispens att använda det.

Thomas Isaksson på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säger att beslutet kan vara slutet för svensk lök i butikerna - och importen från exempelvis Holland som tillåter Stomp och betydligt fler och mer bekämpningsmedel än Sverige kommer öka.

– Nu får vi importera något som är sämre och lägga ner vår egen odling. Det är fullständigt makabert och obegripligt.

Kemikalieinspektionen tar inte hänsyn till att andra EU-länders beslut utan tycker att odlarbranschen borde ha utrett fler alternativ. Det säger Agneta Westerberg som är avdelningschef på Kemikalieinspektionen:

– Vid prövningen kan inte vi ta hänsyn till konkurrenssituationen. Det som vi kan ta hänsyn till är risken och faran för odlingen. Men då måste också den sökande ha visat att man har tittat på alla andra möjligheter

Lantbrukarnas Riksförbund LRF som har drivit frågan i domstolen menar även att beslutet är en katastrof för den svenska odlingen av bönor, rotpersilja, gräslök och palsternacka.

Enligt Thomas Isaksson från Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter bedrivs hårt arbete för att ta fram alternativ men den svenska jordbruksmarknaden är för liten.

En betydande del av den svenska löken odlas på Öland och i Skåne och i dag har branschorganisationer från hela landet kallat till krismöte med riksdagspolitiker

Det verksamma ämnet i Stomp är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Men det är i dag det enda effektiva som går att använda i lökodling om den inte ska vara ekologisk - sju procent av den svenska odlingen är idag ekologisk enligt Thomas och den kostar betydligt mer eftersom ogräset då måste tas bort för hand.

LRF har överklagat Kemikalieinspektionens beslut till Mark och Miljödomstolen som ännu inte fattat beslut. Förbudet slår även mot bönodlingen på Öland - en gröda som bara odlas just där.

– De har tidigare fått dispens fem år - nu måste man vara mer noggrann.