Vapenlobbyn på frammarsch i USA

6:39 min

Vapenlobbyn i USA har vind i seglen. Medan presidenten förespråkar en strängare lagstiftning blir den allt mer liberal i flera delstater. I flera av landets delstater kommer det bli möjligt att bära vapen på universitetsområden.

– Argumenten från vapenförespråkarnas sida är att om det är fler som bär vapen så stoppar man också galningar. Så skolskjutningar, till exempel, skulle minska om lärare bar vapen - det är ett av argumenten från NRA, säger Ginna Lindberg, vår utsända i Washington.

Idag håller lobbygruppen NRA, National Rifle Association, sitt årsmöte. En av talarna kommer att vara den som förmodas bli republikanernas presidentkandidat - Donald Trump.

– Idag kommer han tala i Louisville i Kentucky inför likasinnade. Det är tusentals vapenförespråkare som är där på årsmötet som pågår hela helgen med politiska, peppande tal. Det kommer vara underhållning, det kommer vara countryartister som framträder och så brukar man kunna provskjuta vapen vid de här tillställningarna. Det är tre dagars fest och politik och hyllande av vapenlagarna.

Landets nuvarande president Barack Obama har inte fått gehör för sina tankar kring strängare vapenlagar. Bland många amerikaner, främst republikaner, betraktas det som en grundläggande rättighet att få bära vapen.

- Det handlar mycket om synen på USA som frihetens land där man inte ska vara beroende av myndigheter och lita på polisen, utan man ska kunna klara sig själv och försvara sig själv.