Dramatiska kast i israelisk politik

2:55 min

Efter att den nuvarande försvarsministern meddelat sin avgång ser Israels regeringskoalition nu ut att bilda allians med det nationalistiska högerpartiet Yisrael Beiteinu. Samtidigt tros försvarsministerposten gå till Yisrael Beitenus kontroversiella ledare Avigdor Lieberman.

När den avgående försvarsministern Moshe Ya'alon offentliggjorde att han skulle lämna regeringen så gjorde han det med ett politiskt dån, och passade också på att säga vad han tyckte om premiärministern Benjamin Nethyanhu och hans parti.

"Extremistiska krafter har tagit över landet och Likudpartiet", sa Ya'alon från talarstolen med de israeliska flaggorna hängandes bakom sig.

Tidigare på dagen hade han meddelat att han saknade förtroende för premiärministern och partikamraten Benjamin Netanyahu.

Ya'alons avgång kom efter att regeringen börjat förhandla med det nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu.

Premiärminister Netanyahu tros också ha erbjudit försvarsministerposten till Yisrael Beiteinus partiledare Avigdor Lieberman, vilket skapat stor debatt i Israel.

Lieberman lever nämligen på en bosättning på ockuperade Västbanken.

Den politiska fråga som han nu driver hårdast handlar om att införa dödstraff för palestinier som dömts för terrorism.

Avigdor Lieberman har haft flera poster i israeliska regeringar tidigare, bland annat som utrikesminister, men kritiker påpekar att man som Israels försvarsminister inte bara har makt och inflytande över landets militär och polismyndigheter, utan också att försvarsministeriet är inblandat i besluten om huruvida bosättningar ska få expandera eller inte.

Andra tonar ner den eventuella regeringsombildningen och menar att den inte kommer få så stort avtryck - även om den skulle innebära att ännu ett nationalistiskt högerparti skulle ingå i regeringskoalitionen som redan består av bosättarvänliga såväl som ultraortodoxa partier.

Att få med Liebermans parti i regeringen skulle ge Netanyahu en - för honom - efterlängtad större och stabilare majoritet i parlamentet, från 61 till 67 av 120 platser.

Den avgående försvarsministern Moshe Ya'alon och Benjamin Netanyahu har varit på kollisionskurs framför öppen ridå under en längre period nu.

Ett av de senaste bråken kom efter att försvarsmaktens vice överbefälhavare jämförde delar av det israeliska samhället med 30-talets Europa.

Premiärminister Netanyahu fördömde uttalandet, försvarsminister Ya'alon gav däremot stöd till sin militärchef, och uppmanade därefter fler befälhavare att säga sin mening, även om det skulle uppfattas som kritik mot regeringen.

Det här retade Netanyahu än mer som kallade till sig Ya'alon för han skulle klargöra sin ståndpunkt.

Andra gräl har handlat om hur misstänkta överträdelser av soldater ska hanteras av den israeliska militären.

I sitt syrliga uttalande igår sa Ya'alon att "extremism, våld och rasism" nu börjat "angripa samhällets grundvalar och sipprar ner i den israeliska armén".