Förstörd inredning kostade Migrationsverket 700 000 förra året

1:22 min

Att inredning går sönder eller förstörs på länets asylboenden är inte ovanligt. 2015 betalade Migrationsverket ut över 700 000 kronor i ersättning till anläggningar som hyrt ut till Migrationsverket.

På Moliljan i Målilla bor Mohammed Masri, han berättar att det oftast är av misstag som något går sönder men att det ibland finns folk som bråkar och tar sönder saker.

– Oftast är det olyckshändelser men det händer ibland är det någon som blivit galen, full eller så. Men oftast olyckshändelser, säger han.

De asylboenden som hyr ut turistanläggningar, campingstugor eller hotell till Migrationsverket kan alltså fakturera verket för de skador som uppstår på anläggningarna.

Totalt handlade det om mer än 700 000 kronor i Kalmar län förra året, det visar det underlag som Migrationsverket tagit fram åt P4 Kalmar. Det kan handla om allt från pangade rutor till försvunna nycklar.

Vissa asylboenden har inte begärt någon ersättning alls för förstörd inredning medan stora anläggningar som till exempel Lundegård på Öland fakturerade Migrationsverket nära 200 000 förra året.

Mohammed Masri på Moliljan i Målilla berättar om en man som var väldigt bråkig under en tid och som påverkade hela gruppen av asylsökande. Han slog sönder en del saker med mening:

– Han blev full och slog sönder dörrar och fönster. Han var en bråkmakare. En person påverkade oss alla här, säger han.