P4 Kronoberg granskar

Föräldrarnas larm: Pennalism och förnedring i Växjö Lakers

5:13 min

Spelare som tvingas baka tårtor för att slippa straff, omröstningar om vilken spelare som varit klantigast och spelare som kallas värdelösa kärringar. Enligt flera föräldrar förekommer pennalism, bestraffningar och förnedring inom Växjö Lakers ungdomsverksamhet - utan att klubben gör något åt det.

Har du egna erfarenheter? Ring vår tipstelefon på 0470 - 10 700.

P4 Kronoberg har granskat Växjö Lakers ungdomsverksamhet efter att flera föräldrar slagit larm. Vi har pratat med ett dussintal föräldrar som på ett eller annat sätt är involverade i Växjö Lakers ungdoms- och juniorverksamhet.

Enligt flera oberoende källor använder sig flera ledare inom Växjö Lakers ungdoms- och juniorverksamhet av en liknande ledarstil – men det är framför allt en tränare som pekas ut av föräldrarna som P4 Kronoberg intervjuat. Det är ingen smickrande bild för hockeyklubben som målas upp av de inblandade.

Här är föräldrarnas berättelser:

– Om någon i laget hade gjort något som inte uppskattades på träning eller match så hölls det omröstningar om vem som hade varit ”klantigast”. Och då ska spelaren som straff baka en tårta till tränaren eller samla puckar efter träningen, säger en förälder och fortsätter:

– Det var en kille som hade mycket att göra i skolan. Han hade samlat puckar efter träningen i flera veckor och tyckte det var jobbigt att jämt vara sist ut i omklädningsrummet. Han frågade tränaren vad han skulle göra för att slippa att plocka puckar… Då fick han till svar att han skulle ”baka en tårta" till tränaren. 

Vid ett tillfälle skulle man ta ut lag till en träningsmatch. Då tog tränaren ut samtliga spelare i omklädningsrummet. Alla, förutom en ensam spelare som fick sitta där och skämmas. Killen grät, mådde dåligt, och åkte hem väldigt besviken. Det tycker jag är ren pennalism."

– Jag tycker inte att det är okej när en tränare ligger ner och skriker på spelarna under ett fyspass att killarna är ”värdelösa kärringar". Det är inget bra ledarskap. Det här är ju barn vi pratar om.

Det finns en övning som kallas för ’Stålmannen’, där barnen ska lära sig att täcka slagskott. Där blir de största, nästan fullvuxna, pojkarna utvalda att skjuta på dom mindre killarna, i mina ögon barn som inte ens kommit in i puberteten."

– Det är ren pennalism när man står och skäller ut spelare för att de missar några passningar, två dagar senare packar spelaren sina grejer och lämnar ishallen gråtandes, försvinner och ingen återkoppling sker från varken tränare eller dåvarande lagledning, säger en förälder. 

– Man hör tränarens röst med ständiga hot, bestraffningar och skällsord som inte hör hemma på en idrottsarena. Det är en attityd som inte hör hemma någonstans egentligen. Det kan vara en sådan sak som man kan tycka simpel som när han går förbi killarna och säger ”Hej tjejer”. Det är ju något som vissa verkligen tar åt sig av, säger en förälder. 

"Jag har också med mina egna ögon sett hur tränaren står och skjuter slagskott ner mot mål där småpojkar står framför. Vid minst ett tillfälle har jag sett att pucken tagit illa och pojken blev då liggande och fick lämna isen. Han var ledsen och hade väldigt ont, men kommentaren från tränaren var då: ”Det är bara gummi”.

– Jag tycker att Växjö Lakers har skött det här dåligt. När så många har varit påverkade av detta och gett sin bild av det här så tycker jag att tränaren borde ha lämnat föreningen för länge sedan, säger en förälder.

– När man inser vad man har kört sina barn till, vilken verksamhet man har kört sina barn till och vad det är för någon människa som tränare... Då får man väldigt dåligt samvete. Då känner man: "Vad fan är det jag har gjort egentligen?" Hade jag vetat detta så hade jag aldrig kört dit mina barn.

– Har man en pennalistisk ådra med psykopatiska drag… Då anser jag att man inte ska träna barn över huvud taget, menar en förälder. 

P4 Kronoberg har flertalet gånger sökt den berörda tränaren, utan framgång.

Janne Karlsson är ungdomsansvarig hos Växjö Lakers och kommenterar kritiken:

– Rent konkret är alla dom här grejerna absolut inget jag känner till. Jag har fått reda på att spelarna har fått plocka puckar, men det har handlat om tävlingar. Det är sådana saker jag fått till mig, säger Janne Karlsson.  

Föräldrarna menar ju att de har pratat med dig om detta? Ljuger de då? 

– Ja, det måste dom väl göra. Jag är väl medveten om vad föräldrar har sagt till mig. Jag pratar ju med alla föräldrar i laget. Jag har haft ganska många samtal med föräldrar. Min bedömning är att vi har en bra bedömning och att vi har en verksamhet som fungerar bra, säger Janne Karlsson.